Danjel Nađ: U svojim WTCC sezonama nijednom nisam osetio da sam konkurentan

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Devetnaestogodišnji Danijel Nađ proveo je sezonu i po u Svetskom prvenstvu turing automobila kao vozač “honde sivik” Zenge motorsporta.

Tinejdžer iz Budimpešte u svojoj WTCC karijeri nije učinio ništa impresivno i to bi bila najblaža ocena njegovih nastupa. U debitantskoj (polu)sezoni 2016. nadmašio ga je timski kolega Ferenc Fica, a isto je to učinio i Orelijen Panis u prvom polugodištu 2017, upisavši dva poena naspram Danijevog jednog.

U drugom delu godine Nađ je po plasmanima jedva bio ispred novog partnera u ekipi, Žolta Davida Saboa, ali ne uvek. Iako s daleko kraćim WTCC stažom i u “siviku” starije specifikacije, Sabo je pokazao da brže uči i uspeo je da iščupa bod u Makauu, dok je Nađ nasledio Panisovu najnoviju “hondu”, ali je sezonu i WTCC kampanju okončao s jednim jedinim poenom iz Monce.

Globalna turing panorama se menja: Svetski kup i TCR standardi naslediće WTCC i TC1 automobile. U razgovoru s našom koleginicom Silvijom Mađar, Dani Nađ je kazao kako ga ta promena raduje.

On je priznao da je živeo u ubeđenju da nema mnogo komunikacije između WTCC i TCR čelnika, pa ga je obradovala vest da su u pozadini pregovori ipak tekli.

“Nedeljama pre kraja WTCC sezone bilo je jasno da su promene neizbežne. Meni je lično draža ova (buduća) verzija takmičenja, jer sam godinu dana vozio u Svetskom prvenstvu a nijednom nisam osetio da stvarno mogu da se takmičim niti da imam šansu da budem konkurentan.”

Nađ je u Svetskom šampionatu vozio privatni automobil s balastom koji su diktirale performanse fabričkih “sivika” i vozača kakvi su Monteiro, Mihelis i Haf (2016) i smatra da je to bitan razlog za njegova neupadljiva izdana.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

“Počeo sam sa “hondom” TC1 specifikacije pre dve godine. Ona nije bila ista kao fabrički automobili, a morao sam da se borim sa balastom od 70 ili 80 kilograma. Taj auto je bio ekvivalent “ševi kruzu”.

“Većina gledalaca ne može da vidi razlike u performansama, niti očekuje razliku između naizgled istih automobila. Toga u TCR kategorijama nema, ili je značajno smanjeno. BTCC koristi sličan sistem takmičenja i veoma je uspešan.”

Mađarski vozač gostovao je i na dve runde TCR Internacionalne serije: debitovao je još 2015. na Red bul ringu, a bio je i jedan od pilota u Zengeovoj “zelenoj armadi” na nacionalnoj rundi na Hungaroringu 2017. Bude li 2018. pronašao mesto u nekom od TCR takmičenja, makar je sigurno da mu tehika neće predstavljati nepoznanicu.

Svetski kup turing automobila donosi krupne novine u formatu trkačkog vikenda i u domenu sportskog pravilnika. Njih Nađ komentariše ovako: “S jedne strane, tri trke će povećati troškove putovanja, prevoza i ostalog, ali će istovremeno to biti mnogo veći izazov. S moje tačke gledišta, ja volim da tokom trkačkog vikenda vozim što je moguće više. Pričao sam sa Norbertom Kišom, koji vozi trke kamiona, on za vikend ima četiri trke i dva puta vozi kvalifikacije, to je veliki broj trkačkih kilometara i to je dobra stvar.”

“WTCR sistem bodovanja je komplikovan i mislim da će biti težak za gledaoce”, zaključio je pulen Zoltana Zengea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 3 =