Danlop oživeo proizvodnju superturing pneumatika

Superturing epoha ostala je u sećanju ogromnog broja poklonika automobilizma kao zlatno doba “limuzinskog” trkanja i spektakularna era auto-sporta.

Devedesete godine obeležile su velike investicije proizvođača u razvoj veoma napredne trkačke tehnologije, a ova je bila odevena u kožu prepoznatljivih limuzina.

Dve decenije kasnije, superturing takmičenja žive i dalje, u vidu istorijskih trka na kojima učestvuju mnoge originalne mašine epohe dobavljene iz muzeja i privatnih zbirki. A da još jedan faktor bude što bliži originalnom, postarao se Danlop, koji ove godine slavi 130. godina angažmana u auto-sportu.

Danlop pneumatike koristili su i na njima titule osvajali mnogi timovi u superturing šampionatima u epohi 1993-2000, poput Britanskog, Francuskog i Italijanskog, kao i u trkama ondašnjeg Svetskog turing kupa, održavanim od 1993. do 1995.

Današnji timovi i vozači angažovani u superturing takmičenjima tražili su gume koje mogu da ponove visoke performanse pneumatika iz perioda kada su kompanije kao Audi, Honda, Reno, Alfa Romeo, Ford, Tojota, BMW, Nisan i Volvo razvijale superturing sprave za niz nacionalnih takmičenja u Evropi, Aziji, Africi, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi.

Izlazeći u susret tim zahtevima, Danlop je ponovo pokrenuo proizvodnju superturing gume u dimenziji 212/650R19.

“I istorijsko trkanje se vremenom menja. Automobili od pre 20 godina danas se posmatraju kao istorijski interesantni i navijači, vozači i timovi ponovo počinju da uvažavaju značajne modele iz tog perioda”, istakao je Majkl Batler iz Danlop motorsporta. “Tako naprednim automobilima potrebne su za njih specifično izrađene gume i od Danlopa je traženo da ponovo stvori gumu iz te epohe. Posle opsežnih testova, vratili smo tu gumu u proizvodnju.”

Rečeni pneumatik ima performanse slične originalnom, ali ih postiže uz drugačiju smesu i konstrukciju.

who provided Dunlop tyre engineering support to the championship winning Audi team in that period.

“U devedesetim nije bilo ograničenja u razvoju guma. Imali smo gume za kvalifikacije, specifikaciju za sprint i za endurans trke, različite gume za svakog proizvođača”, nastavio je Batler, koji je kao inženjer Danlopa devedesetih pružao stručnu podršku Audiju.

“Današnjim timovima u istorijskim trkama nije potrebno nešto tako kompleksno. Koristili smo najsavremenije materijale kako bismo ponovili performanse guma iz epohe ‘rata proizvođača pneumatika’, ali uz izdržljivost i konzistentnost značajne za trkačku sezonu sa održivim budžetom.”

Sadašnji Danlop superturing pneumatik poseduje izdržljiviju konstrukciju od prethodnika iz devedesetih, a načinjen je od iste mešavine od koje i aktuelna BTCC “danop sport maks” primarna guma.

Novu generaciju superturing pneumatika isprobali su vozači eksperti za istorijsko trkanje, kao i BTCC šampion Džon Kleland. Testiranja su pokazala značajan napredak u performansama zahvaljujući izraženoj stabilnosti i povratnim informacijama koje gume pružaju preko volana.

Očekuje se da će stare/nove Danlop superturing pneumatike timovi koristiti na brojnim histo trkama 2019, kao i na Silverston klasik festivalu.