Danlop spremio nove, sekund po krugu brže BTCC gume za kišu

Danlop je za predstojeću sezonu Britanskog šampionata turing automobila izradio nove, performantnije pneumatike za kišu i promenio je boje kojima markira bokove svojih guma, kako bi gledaocima olakšao praćenje akcije na stazi.

U 2019, Danlop više nije naslovni BTCC sponzor, ali je 17. uzastopnu godinu njegov ekskluzivni snabdevač pneumaticima. Najvažniju trkačku seriju na Ostrvu fabrika još od 1958. koristi za isprobavanje i razvoj novih tehnologija, kao i za primenu saznanja do kojih dolazi na drugim poljima.

S aspekta čuvenog brenda, najznačajniju promenu u 2019. predstavlja uvođenje potpuno nove gume za kišne uslove, razvijene posle opsežnih testova.

Proizvođač navodi da je mešavina za najnoviji “sport blurespons” izrađena po novom metodu, zasnovanom na procesu koji se koristi u produkciji visokoperformantnih putničkih pneumatika.

Ta tehnika za rezultat ima veću stabilnost mešavine tokom trajanja trke i omogućuje da pad u vremenima krugova od starta do cilja bude veoma mali.

Na oktobarskom testu na Rokingemu, po natopljenoj pisti, nova generacija pneumatika bila je za sekund po krugu brža od stare. Najveći deo ovog napretka u performansama zasluga je porasta lateralnog prianjanja za impresivnih 30%, a on omogućuje vozačima da se agresivnije “oslone” ne gumu u dugačkim, brzim krivinama.

“Utisci o novom “sport blu respons” pneumatiku bili su nedvosmisleno pozitivni”, istakao je Miki Batler, u Danlopu zadužen za sportska događanja u Velikoj Britaniji. “Parametri performansi u jednom krugu jesu značajni, ali nisu tako ključni za poboljšanja vremena kao dobici stečeni na trkačku distancu.”

“Stabilnost konstrukcije gume, rezultat novog metoda proizvodnje, znači da su vremena krugova ostala stabilna i Danlop sada na trkačku distancu isporučuje moćnije performanse u dužem vremenskom roku.”

Za 2019. je unapređen i sistem obeležavanja različitih tipova Danlop BTCC trkačkih pneumatika. Prošlogodišnja “sport maks” primarna guma imala je svetložute bokove, a obe opcione – i meke i tvrde, zavisno od toga šta je odabrano za koju stazu – bile su označene srebrnom bojom.

Kako će ove godine na Snetertonu vozači po prvi put tokom trkačkog dana morati da upotrebe sva tri tipa pneumatika – primarne, meke i tvrde – a opciona meka guma proglašena je glavnim izborom na Nokhilu, takvo markiranje više nije dovoljno. Zato će meka opciona “sport maks” guma ubuduće imati zeleni bok, a tvrda opciona ostaje srebrna. Nepromenjene su i boje primarnih (standardnih) slikova i guma za kišu (žuta, odnosno plava).

Opcione meke “zelene” gume koristiće se na Brends Heč Indi i GP konfiguraciji, Olton parku i Silverstonu. Na Nokhilu će ti pneumatici biti “standardan” izbor, a inače primarni “žuti” imaće ulogu opcije.

Tvrde “srebrne” gume biće vožene kao opcione na Donington parku i Kroftu, a tradicionalno će ostati jedini slikovi s kojima se može trkati na Trakstonu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + 12 =