Dernovšek najbrži na regrutacionom testu NASCAR Euroserije, odluka o stipendiji za nedelju dana

Foto: Dejan Ipavec

Slovenački automobilista Gašper Dernovšek završio je test NASCAR Euroserije na stazi Fontene-le-Komt u Francuskoj.

On je pozvan na regrutaciju talenata za 2020. godinu, koja podrazumeva stipendiju, a koji obuhvata 40 kandidata.

Prva grupa od 20 trkača već je obavila test u novembru, a druga je na stazu izašla podeljena u dve grupe – jedna u četvrtak, druga u petak.

“Ja sam bio u drugoj grupi, koja je bila planirana za petak, ali sam već u četvrtak otišao na stazu i dva puta je obišao peške, kako bih je što bolje upoznao”, kaže Dernovšek.

“U petak smo prvo imali brifing, bio sam malo nervozan, video sam da ima dosta vozača iz GT i različitih formula serija, tu je bila i Julija Landauer, koja se godinama trka u američkoj NASCAR seriji. Međutim, kad sam seo u automobil nervoza je nestala, a osećaj je bio fantastičan”.

Foto: Dejan Ipavec

Dernovšek je dobio priliku da vozi “mustanga” i to dva puta po 10 minuta, a trener mu je rekao da vozi opušteno i da ne razmišlja o postignutom vremenu.

“Vremenski uslovi na stazi koja je duga 2,5 kilometara su bili promenljivi, u četvrtak je ceo dan padala kiša, pa su nam stavili gume sa profilom. To je veoma moćan automobil od 400 konja, a najteže mi je bilo da savladam Drop box menjač, jer se potpuno drugačije menjaju brzine nego na drugim trkačkim automobilima koje sam vozio. Ipak, brzo sam se prilagodio, stvarno sam uživao u vožnji”.

Posle dve sesije, Dernovšek je bio najbrži, a vreme mu je bilo identično onome koje je postavio iskusni italijanski trkač Luiđi Ferara.

“Mislim da sam ostavio dobar utisak i imam pozitivan osećaj po pitanju potencijalnog angažmana. Posle testa smo imali sastanak i dugo sam pričao sa organizatorom NASCAR Euroserije. Ja sam prvi trkač sa prostora bivše Jugoslavije koji bi potencijalno bio deo tog takmičenja i to je njima bilo zanimljivo. Između ostalog, cilj im je da popularizuju seriju u našem regionu, pa se nadam da će uspeti da organizuju prezentacije u Ljubljani, Zagrebu, Beogadu… Razmatraju da takmičenje prošire na staze koje su na CEZ kalendaru, zanimljiv im je Grobnik, to bi bilo spektakularno”, otkriva Dernovšek.

Odluka o tome ko će dobiti stipendiju za 2020. biće doneta za nedelju dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × three =