Direktor Kraft-Bambua: Pobeda u Gruziji bila je ružna, ali nekad se mora i tako

U Gruziji se Kraft-Bambu rejsing namučio kao retko kad u svojim TCR kampanjama, da bi vikend ipak okončao pobedom u trci 2, u kojoj je Pepe Oriola izvukao maksimum iz povoljne pozicije u inverznom startnom rasporedu.

U kvalifikacijama i trci 1 “seati” ekipe iz Hong Konga nisu imali ni tempo, ni brzinu, a kiša im je samo dodatno otežala život.

Ocenjujući izdanje svoje postave, direktor tima Ričard Kolmen bio je potpuno otvoren: “Izazovan vikend, zaista užasan tempo i nikad nismo stvarno ovladali stazom. Zato smo i oduševljeni što smo završili pobedom. Ponosan sam na ekipu što nije digla ruke i što je preokrenula stvar u drugoj trci, pronašavši tempo u automobilima.”

Oriolin trijumf nije zamaglio suštinu – Kraft Bambu, poslovični favorit u TCR Internacionalnoj seriji, delovao je kao autsajder na Rustavi motoparku. Kao što nema objašnjenja za loše performanse tokom većeg dela vikenda, tako ono ne postoji ni za poboljšanu formu u njegovoj završnici.

“Mučili smo se celog vikenda, od testa u petak, mada smo na kraju imali pristojne automobile”, nastavio je Kolmen. “Sva tri automobila bila su brza u drugoj trci, ali čak ne mogu ni da kažem zašto je to bilo tako.”

“Izveli smo određene promene, ali i dalje ne mogu da vidim nikakvu logičnu vezu između njih i performansi do kojih smo stigli, čak ni uz vreme koje se do druge trke promenilo. Mi smo zapravo celog vikenda bili u zaostatku.”

Shodno merama balansa performansi, “seati” su se u Gruziji trkali na minimalnoj težini od 1.315 kilograma (sa vozačem). Kolmen nije presrećan zbog načina kako je BoP postavljen, ali je i sam priznao da u tome ne može da bude problem, jer se sestrinski “leon” Ferenca Fice pokazao mnogo konkurentnijim tokom celog vikenda. Da sve bude još misterioznije, Mađar je vozio model iz 2016, dok je Kraft-Bambu nastupio s tri potpuno nova automobila.

“Nisam zadovoljan nekim odlukama o balansu performansi, ali na kraju krajeva, Fica je celog vikenda bio ispred nas, a zaista ne bi trebalo da bude tako. S tog stanovišta, za nas nema opravdanja”, dodao je Kolmen. “Nekad morate i ružno da pobeđujete i mislim da smo upravo to uradili u Gruziji.”

Direktor tima objasnio je i kako je Igo Valente – čovek koga je dugo imao “na radaru” – došao na mesto Sergeja Afanasjeva. Afanasjev se za Kraft-Bambu trkao 2015. i 2016, dugogodišnji je štićenik glavnog sponzora, Lukoila, i zato se o trećem sedištu moralo pregovarati i sa ruskim partnerima.

Valente je na Rustaviju osvojio drugo mesto u trci 2, a potom je kontroverzno diskvalifikovan zbog preticanja pod žutom zastavom. Makar s tog aspekta, poverenje ukazano Francuzu nije ostalo sasvim nenagrađeno.

“Želeli smo nešto sveže krvi u ekipi ove godine”, kaže Kolmen. “Džejms Neš se prošlogodišnjim rezultatima izuzetno pokazao, a Pepeova izvorna brzina mnogo doprinosi ekipi. O toj svežoj krvi dugo smo razgovarali sa Lukoilom. Sergej je želeo da radi nešto drugo, on je dugo sa Lukoilom, i najzad smo pronašli rešenje.”

“Dugo sam pratio Valentea, pogotovu u poslednjih nekoliko godina. On je vozač koji je imao nekoliko propuštenih prilika i koga sam želeo da dovedem u ekipu. Nije tajna da bi već bio sa nama da prošle godine nije dobio ponudu Lade u Svetskom turing šampionatu. Zato sam ga ponovo pozvao. Vrlo otvoreno smo razgovarali i pronašli smo način da se oseća ugodno u novom okruženju. A mi znamo šta on može ako mu se pruže odgovarajući uslovi.”

Zbunjen viđenim u Gruziji, Kolmen veruje da njegov tim može da se pokaže u boljem svetlu na drugoj TCR rundi u Bahreinu. Oriola je tamo osvojio obe trke 2016, a Neš ih je završavao kao treći i drugi.

“Na stranu balans performansi, siguran sam da ćemo se u Bahreinu vratiti u formu. Na toj stazi smo prošle godine bili veoma uspešni, dva puta smo pobedili i osvojili smo pol-poziciju. Zato me Bahrein ne brine – staza se mnogo razlikuje od gruzijske i mnogo više liči na ono na šta smo naviknuti”, zaključuje prvi čovek Kraft-Bambu Lukoil rejsinga.