Đirolami: Hvala Bogu pa mi nisu rekli da su na dve “honde” eksplodirali motori!

Hondin adut Nestor Đirolami upisan je kao prvi osvajač jedne (prave, a ne virtuelne) WTCR trke u 2020.

Argentinac je iskoristio pol-poziciju stečenu inverzijom top 10 poretka iz Q2 runde kvalifikacija i bio je u vođstvu od prvog do poslednjeg, trinaestog kruga prvog nedeljnog sprinta.

Iza njega je sve vreme bio Lynk&Co pilot Ted Bjerk, ali realna prilika za napad Šveđaninu se nije ukazala.

Bebu je tako upisao četvrti trijumf u disciplini, i to u trci u kojoj su na dva sestrinska Minihova “sivika” eksplodirali motori: u oblaku dima svoje nastupe su tada završili Esteban Gerijeri i Tijago Monteiro. Četvrti pilot Honde, Atila Taši, pridružio se Nestoru na trećem stepeniku podijuma; Mađaru je to prvi izlazak na pobedničko postolje otkako vozi WTCR.

“Znali smo da će start biti ključ trke jer se na Zolderu veoma teško pretiče”, objasnio je Đirolami.

“Zato smo uvežbavali startove u predsezoni. Na svakom uvežbanom startu na Zolderu sticao sam samopouzdanje i na trci sam znao da posle starta moram da izbegnem greške. Stvorio sam prednost, ali sam iznenada naišao na ulje, proširio putanju i Bjerk je smanjio zaostatak. Bio je tu, ali mislim da smo u svakom slučaju imali tempo da ponovo napravimo razmak. Pobeda je lep poklon mehaničarima, a posvećujem je mojoj maloj bebi Isabeli i supruzi.”

Đirolamija u trci 1 niko iz ekipe nije želeo da uznemirava informacijama o eksplozijama motora na polovini automobila Hondine flote.

“Hvala Bogu, to mi niko nije rekao, jer sam se toliko usredredio da izbegnem greške, da vozim glatko i držim tempo”, komentarisao je Argentinac. “Ali, kada ste na čelu, imate svež vazduh, možda zato nisam imao nikakav problem s temperaturom vode ili ulja. Takođe, ako ovde naskočite na šikanu, možete da pretrpite udarac, to možda može da polomi hladnjak. Ne znam, moraćemo da proverimo.”

Photo Paulo Maria / DPPI

Provere jesu izvršene i zvanično objašnjenje JAS motorsporta i Honde glasi: na automobilima #18 i #86 prvo su oštrim kamenjem oštećeni hladnjaci, potom je temperatura skočila i motori su eksplodirali.

Đirolami je nastavio analizom druge WTCR trke: “Bili smo pametni da maksimalno iskoristimo prilike na startu. Bilo je važno što sam prestigao dva automobila jer smo u trci 1 videli da je na ovoj stazi skoro nemoguće preticati. Kada pratite auto gubite mnogo aerodinamičkog potiska. Na kraju sam kontrolisao Toma Koronela, koji je bio vrlo brz, pogotovu na pravcu. Svi “audiji” su bili dobri.”

Pobeda u trci 1 i kontrolisana vožnja i peto mesto u trci 2 smestili su Bebua na drugu poziciju u generalnom WTCR plasmanu, sa deficitom od 7 bodova u odnosu na lidera. Taj bilans je utoliko vredniji jer je plod vikenda tokom kog “honda” brzinom (a ni pouzdanošću) nije mogla da parira konkurentskim “lynk&co03” i “audi RS 3 LMS” automobilima.

Bebu je nastavio svoj rezime i osvrnuo se na ponašanje novih Gudjir pneumatika i dolazeću rundu na Nirburgringu.

“Bili smo veoma solidni i mislim da smo ovog vikenda sve uradili dobro. Pobedili smo i osvojili bodove za Hondu, a ja sam na drugom mestu u šampionatu, samo nekoliko bodova iza Erlahera. To je sjajan način da se otvori sezona, pogotovu što je vikend bio težak za nas. U našem slučaju, minimizirali smo štetu, jer nikom od nas nije bilo lako. Ključ je bio da uđem u Q2 i onda budem deseti, zbog inverznog starta.”

“Gume su držale vrlo dobar tempo i nismo imali nikakvih problema. Uvežbavali smo duže ture i u predsezoni i na Zolderu. Od pomoći je što su sada temperature malo niže, ubuduće će biti dosta niže i to mnogo pomaže gumama, zato ne očekujem nikakve probleme na Nirburgringu.”

“Ali, vožnja na Nordšlajfeu je vožnja na stazi koja se stalno menja, tamo smo se prošle godine borili na nož, na granici i preko nje. Ove godine bih voleo lepu trku, ali s manje stresa. Moramo da pazimo – Lynk&Co momci su tamo bili vrlo moćni i za Nirburgring moramo da se poboljšamo ako želimo da se borimo za pol-poziciju.”