Đirolami: Zamenjeni su mi hladnjak i spliter, startovao sam s pitlejna, ali je to bio skriveni blagoslov

Nestor Đirolami se posle Slovačke nalazio na čelu tabele Svetskog kupa turing automobila, kraj vikenda na Zandvortu dočekao je kao trećeplasirani, da bi posle trka na Nirburgringu Nordšlajfe skliznuo na četvrto mesto u vozačkom poretku.

Pilot Minihove “honde” već je posle drugih kvalifikacija u četvrtak morao znati da će mu WTCR vikend u Nemačkoj biti srazmerno neuspešan.

Njemu nije ni dopušteno da u toj sesiji izveze brzi krug, zbog prevelike buke koju je “sivik” pravio. Bebua su sudije poslale u garažu i tamo je ostao do karirane zastave, bez zabeleženog vremena.

Argentincu su dozvoljena dva starta u subotu, ali tek sa 24. mesta, pa je bilo nerealno očekivati da u tim uslovima može do poena. Stoga mu kao najbolji rezultat na Nirburgringu ostaje jedan podijum – treće mesto izboreno u petak, u žestokom ali korektnom duelu s Robom Hafom, uz treće vreme zabeleženo na prvim kvalifikacijama. U zbiru, to daje 19 bodova.

Upoređenja radi, Bebuov timski kolega Esteban Gerijeri u Nemačkoj je osvojio 54 poena, a rivali iz Audija, Folksvagena i Hjundaija, Fred Ferviš, Benjamin Lojhter i Norbert Mihelis upisali su 53, 50, odnosno 40 bodova. Od Đirolamija je uspešniji bio i pobednik trke 2, Juan Kristoferson, sa 30 poena u Ajfelima.

Tehnika se postarala da Nestoru oteža ionako neprijatnu subotu. U trci 2 je morao da spasava motor pa nije klasifikovan, a pre starta trećeg sprinta ekipa je morala da menja hladnjak. Operacija nije mogla da bude završena u 15-minutnom intervalu predviđenom za opravke, pa je Argentinac u finalnu trku vikenda krenuo s pitlejna.

“Subota je bila težak dan, ali znali smo da će tako biti kada nas je problem s bukom u kvalifikacijama osudio na mesto na začelju startne rešetke”, ispričao je Đirolami.

“U prvoj trci dana skočila je temperatura vode i odlučio sam da se povučem iz borbe da bih spasao motor, a imao sam i problem sa spliterom. Momci su uradili fantastičan posao zamenivši oba dela pre treće trke, ali sam u njoj morao da startujem s pitlejna jer je prekoračeno vremensko ograničenje u boksu. Međutim, to je verovatno bio skriveni blagoslov zbog svih sudara koji su se desili na prvoj krivini.”

Na početnom spletu krivina i u daljem toku GP staze trku 3 su završila čak šestorica takmičara. Nestor je stigao na cilj kao osamnaesti, što mu naravno nije donelo bodove i sada zaostaje 61 poen za vodećim Gerijerijem.

“Još sam četvrti u generalnom zahvaljujući podijumu u petak, a glavni rivali nisu prošli dobro. Zato je bitka i dalje stopostotno otvorena”, poručio je Đirolami.

U Minih motorsportu smatraju da je Bebu u Ajfelima mogao da bude podjednako uspešan kao i Gerijeri, samo da auto u kvalifikacijama nije bio prebučan, za šta međutim ne okrivljuju nikog.