Diter Gas: Nova DTM aerodinamička pravila biće hendikep za Audi

Dok Mercedes sa zadovoljstvom iščekuje efekte izmenjenih aerodinamičkih pravila u dolazećoj DTM sezoni, u konkurentskom Audiju smatraju da ona za njih predstavljaju hendikep.

Proizvođač iz Ingolštata je osvojio titule u sve tri konkurencije u Nemačkoj premujum turing seriji 2018, a njegovi vozači bili su plasirani na prve četiri pozicije u generalnom plasmanu.

Dominaciji Audija je pomoglo uklanjanje kompenzacionih težina od Red bul ringa, koje je stupilo na snagu uz dogovor proizvođača o promenama tehničkih pravila za 2018.

Promene za ovu sezonu, pre svega one aerodinamičke, unele su mnogo optimizma u redove Mercedesa, ali u Audiju im se baš ne raduju, jer smatraju da će im naškoditi. To je prvi čovek Audi motorsporta Diter Gas potvrdio u razgovoru sa Motorsport.com.

“Nova pravila uopšte nisu prednost za Audi”, rekao je Gas. “Čak se može reći da je ovo hendikep.”

“Gubimo malo potencijala, ali ćemo probati da to nadoknadimo u drugim aspektima.”

Aerodinamički potisak će ove sezone biti smanjen za trećinu, što, između ostalih promena, uključuje smanjenje broja zakrilaca i uklanjanje “peraja” sa bokova automobila.

Upitan da prokomentariše navode da će ove promene mnogo više koštati Audi nego njegove konkurente BMW i Mercedes, Gas je odgovorio: “Mislim da su, nažalost, u pravu.”

“Prošle sezone smo pokazali, pogotovo pred sam kraj, da imamo najbolji aerodinamički paket. Sada smo, očigledno, ograničeni u mogućnostima rada na automobilu.”

“Želimo da pobedjujemo u trkama i mislim da ćemo to i sada moći. Moramo da se fokusiramo i da radimo blisko sa vozačima.”

“Veoma jaka vozačka postava i ljudi koji rade zajedno – to će biti vrlo važno ove godine.”

Audi je takođe potvrdio da će omogućiti svom vozaču Loiku Divalu da se takmiči i u DTM-u i u Svetskom šampionatu u trkama izdržljivosti kada se kalendari ovih serija poklope. Francuz 2018. vozi svoju drugu DTM sezonu, ali i WEC za LMP2 ekipu TDS rejsing.

Prva runda DTM-a na Hokenhajmu se odžava istog vikenda kao i prva trka Svetskog šampionata u trkama izdržljivosti – 6 sati Spa Frankoršampa.

Dok su Divalove obaveze prema Audiju prioritet, proizvođač će mu dozvoliti da putuje od jedne staze do druge i da se takmiči na oba događaja.

“Trenutno razgovaramo o tome,” rekao je prvi čovek Audija. “Mislim da će uraditi nešto slično kao Matijas Ekstrem u Svetskom relikros šampionatu, kada su se oni takmičili istog vikenda kada i DTM na Hokenhajmu.”

“Moglo bi da se desi da pustimo Divala da vozi Spa. Prioritet je DTM, nećemo ga pustiti da odsustvuje s trke, ali ako uspe da se organizuje, može da vozi Spa. Kako bi se to dogodilo, prvo bi ispunio subotnji jutarnji DTM program, pa bi onda išao na Spa. Ali, to je već više pitanje za WEC.”

“Njegov prioritet je Audi. Pokušaćemo što više da mu pomognemo kada su u pitanju drugi programi ali nije moguće da mu se programi mešaju sa glavnim DTM programom.”