Dival: Svakako ću dogodine voziti DTM za Audi

Audijev DTM trkač Loik Dival za sobom ima tešku debitantsku sezonu u nemačkoj premijum turing seriji.

Godinu je okončao kao poslednji, osamnaesti. Do bodova je stizao dva puta i upisao ih je 22, zahvaljujući strateški izvezenoj trci u Zandvortu, koja mu je donela izlazak na drugo mesto podijuma, te osmoj poziciji na nedeljnoj trci u Špilbergu.

Audi još nije objavio ko će u 2018. činiti njegov DTM pul vozača, ali je Dival izričit u tvrdnji da će uprkos lošim rezultatima ostati u igri.

“Svakako ću voziti DTM dogodine”, kazao je Francuz za Motorsport.com. “Audi zna kakav je to šampionat.”

“Pogledajte mog timskog kolegu Majka Rokenfelera. Prošle godine je završio praktično poslednji, a u 2017. je bio četvrti.”

“Ima još mnogo drugih primera. Edoardo Mortara je osvojio FIA GT Svetski kup u Makauu, ali je imao užasnu DTM sezonu. Možda ljudi spolja to ne vide, ali mi znamo kako je.”

“Razume se da ćemo pokušati da budemo bolji, jer nije cilj da budemo na začelju startne rešetke, već na njenom čelu. Siguran sam da će iduća sezona biti bolja.”

Dival je u karijeri osvajao Formulu Nipon i Super GT seriju, ali su njegovi najveći internacionalni uspesi vezani za trke izdržljvosti i Le Man. I FIA Svetski endurans šampionat i legendarnu trku na stazi La Sart osvojio je 2013. godine kao pilot Audijeve fabričke postave, zajedno sa Tomom Kristensenom i Alanom Meknišom.

Francuz je u DTM i prešao pošto je Audi 2017. ugasio svoj LMP1 program. Sada ga zanima da ponovo nastupi na najčuvenijem automobilskom maratonu na svetu i u potrazi je za varijantama da tu želju 2018. ostvari. Prilika je postojala i ove sezone, ali nije bila ostvarljiva zbog preklapanja obaveza i kalendara.

“Ako budem imao dobru priliku da se vratim, svakako bih voleo da ponovo vozim Le Man. Imao sam ponudu i za ovu godinu, ali to nije bilo moguće izvesti, jer se Le Man poklapao s DTM rundom na Hungaroringu”, objasnio je vozač Audija, kome je glavni preduslov za Le Man nastup 2018. nepodudaranje termina 24-časovne trke i DTM takmičarskog vikenda.

Dival se nedavno vratio u WEC svet: učestvovao je na finalnoj rundi šampionata, na 6 sati Bahreina, trkajući se za ekipu G-drajv u LMP2 klasi.
On priznaje da ga sada muči nedoumica da li da za Le Man 2018. po svaku cenu traži sedište u privatnom LMP1 prototipu, makar i nekonkurentnom, ili da pokuša da izbori kokpit u nekom od vrhunskih automobila nižih takmičarskih klasa.

“Da li želim da vozim auto koji ima šansu da pobedi samo ako drugi imaju probleme, ili auto koji može da pobedi u klasi? To je pitanje na koje ni samom sebi nisam dao odgovor”, rekao je Dival, koji je osam puta vozio 24 časa Le Mana.