Dominacija se nastavlja: Ferara i “alfa” na pol-poziciji u Mizanu

Lider TCR Italija Luiđi Ferara osigurao je pol-poziciju za prvu trku trećeg takmičarskog vikenda TCR Italija, koji se održava na autodromu Mizano.

Juče najbrži na oba treninga, pilot V-ekšn “alfa romeo đulijete” veći deo kvalifikacija proveo je na neupadljivim pozicijama van prvih 10, da bi se u završnici, u svom šestom pokušaju, javio najbržim krugom od 1:42.499.

Do drugog mesta, takođe u finišu polučasovne sesije, dobacio je Salvatore Tavano u “kupri” sa sekvencijalnim menjačem, ravno tri desetinke sporiji od osvajača pol-pozicije.

Treći će u trci 1 startovati Lorenco Nikoli u “hondi sivik TCR” FK2 generacije (+0.399), poslednji koji je danas probio granicu od 103 sekunde za krug. Drugi red će s njim deliti prošlogodišnji viceprvak TCR Italija, Erik Skalvini u “hjundaiju i30 N TCR” ekipe BRC rejsing (+0.555).

Skalvini je već u drugom brzom krugu postigao svoj maksimum na ovim kvalifikacijama – 1:43.054. To vreme držalo ga je na provizornoj pol-poziciji nekih 25 minuta, ali su ga u finišu nadmašila trojica suparnika.

Masimiljano Muđeli je dovezao “sivik” FK7 pokoljenja do petog mesta, sa prednošću od svega 7 hiljaditih u odnosu na šestoplasiranog Plamena Kraleva. Bugarski takmičar bio je i najbolje rangirani pilot “audija”.

Sedmo mesto Jirgena Šmarla u “siviku FK2” predstavlja najviši domet jednog vozača tima Target kompetišn. Austrijanac ga je obezbedio prilično kasno, u svom desetom napadu na štopericu.

Enriko Betera je u Pit lejn kompeticioni “audiju” završio osmi, dok će peti startni red zauzeti Portugalac Žoze Rodrigeš u drugoj Target “hondi” i Davide Nardili u identičnom automobilu.

Polovinu automobila u prvih 10 čine “honde”. Ostatak gornjeg doma popunili su dva “audija”, po jedna “alfa”, “kupra” i “hjundai”.

Tek na 11. mestu nalazi se aktuelni prvak serije Nikola Baldan u Pit lejn kompeticioni “hjundaiju”. Njegov timski kolega u kokpitu “kupre”, Andrea Larini, inače četvrti u generalnom poretku šampionata, na kvalifikacijama nije mogao dalje od 13. mesta.

Najbolje rangirani pilot u automobilu sa DSG menjačem bio je Austrijanac Feliks Vimer za volanom “kupre”. Drugo mesto u toj kategoriji zauzeo je Đovani Altoe u “audiju”, apsolutno sedamnaesti.

Jedinu ovog vikenda aktivnu “astra” Andrea Arđenti dovezao je do 24. mesta, poziciju ispred jedinog prisutnog “VW golfa”, kojim pilotira Danijele Kapelari. “Pežo 308 rejsing kup” s posadom Bernacani-Riči klasifikovan je kao 29.

Čelnu poziciju u ovim kvalifikacijama zauzimala su četvorica vozača: prvi provizorno najbrži krug izvezao je Kralev (1:43.623), njega je nadmašio Betera (1:43.280), pa zatim Skalvini (1:43.054), a glavna i poslednja reč pripala je Ferari (1:42.499).

Prva trka na Mizanu vozi se danas u 18:10 sati.