Dominacija se nastavlja: Meklohlin osvojio subotnji sprint u Pertu

Šampion Superautomobila Skot Meklohlin osvojio je drugu i poslednju noćnu trku na autodromu Barbagalu u blizini Perta i time se “iskupio” za “samo” drugo mesto koje je na istom mestu upisao 24 sata ranije.

Meklohlin je osvojio pol-poziciju s prednošću od 0,4 sekunde, ali je, kao i u petak, njegov start bio daleko od idealnog, pa je trku od 200 kilometara poveo Džejmi Vinkap u Red bul “holden komodoru”.

Njihov duel trajao je 17 krugova i Meklohlin je rešio da stvar reši strategijom: na dolivanje goriva i zamenu guma otišao je osam krugova pre Vinkapa, što ga je u krajnjem ishodu pomerilo jedno mesto unapred i donelo mu pobedu.

Ni drugi vozač DJR Penske “mustanga”, Fabijan Kultard, nije se proslavio na startu. Krenuo je peti, pa izgubio jedno mesto, ali se do kraja prve ture pit-stopova dočepao treće pozicije.

Kultard je drugi odlazak u boks izveo u 47. krugu, a nedugo zatim u akciju je pozvan sigurnosni automobil, potreban da se otklone posledice sudara Andrea Hajmgartnera i Skota Paja.

Prvoplasirani Meklohlin i njegov pratilac Vinkap iskoristili su tu fazu za drugi pit-stop, nakon kog su ostali u nepromenjenom poretku, dok je Kultard izgubio poziciju od Kamerona Votersa u Tikford “mustangu”.

Na restartu su se u bici za peto mesto izudarali “nisan” Rika Kelija i “holden” Šejna van Gisbergena, a potom je Keli bio akter još jednog incidenta, u kojem mu je partner bio “komodor” Džejmsa Kortnija.

Dok je na čelu kolone Meklohlin odmicao Vinkapu, ovaj je gubio vreme braneći se od Votersa i Kultarda, koji su istovremeno vodili i međusobnu bitku.

Meklohlin je kraj karirane zastave prošao nepune dve sekunde ispred Vinakapa, sledili su Voters, Kultard i Van Gisbergen, koji je “preživeo” bitku s Kelijevom “altimom”.

Čez Mostert je jedini vozač “forda” koji nije završio u prvih 10; Tikfordov as je odustao zbog problema s motorom.

“Oduševljen sam svojom prvom pobedom u noćnoj trci, Pert je priredio pravi spektakl”, komentarisao je Meklohlin. “Ekipa mi je spremila neverovatan automobil, ali sam ponovo zabrljao start i to moramo da prostudiramo. Međutim, vratili smo se i pobedili, zahvalan sam ekipi zbog toga. Kao tim smo osvojili smo obe pol-pozicije i obe trke i to je senzacionalan odgovor na sve što se dešava oko nas.”

Meklohlin je svojim rečima hteo da istakne kako ni promena težišta ni izomene aerodinamike nisu naškodile pobedničkim performansama “ford mustanga”.

Posle osam pobeda u dvanaest startova, Skot je vođstvo u generalnom plasmanu povećao na 142 boda, prvi pratilac mu je timski kolega Kultard. Na tabeli slede Van Gisbergen, Dejvid Rejnolds i Čez Mostert.

Vinton supersprint je sledeća runda Australijskog prvenstva Superautomobila, a održava se od 24. do 26. maja. Trkački format je isti kao u Pertu i podrazumeva jednu vožnju od 120 i jednu od 200 kilometara.