Dominantna “kupra” i podređeni “golf” pobeđivali na otvaranju TCR Skandinavija

Foto: Micke Fransson/teambild.se

Trkama na Knutstorpu otvorena je nova sezona STCC – TCR Skandinavija, a u pobednike su se upisali Danijel Haglef u “kupri TCR” i Andreas Vernerson u “folksvagen golfu”.

Skandinavija je i dalje front na kojem VAG tehnika dominira, i brojem i rezultatima.

Za start na Knutstorpu 2018. lista učesnika okupila je 21 takmičara, među kojima je “VW golf GTi TCR” najomiljeniji izbor – za njega se opredelilo čak 11 vozača. Kupra je drugi brend po masovnosti sa pet automobila, sledi “audi RS 3 LMS” koji voze četvorica trkača. Od tehnike s Dalekog Istoka prisutna je samo jedna “honda sivik”, i to model prve generacije. Za “hjundai” se, začudo, nije odlučio niko.

Za ovu sezonu, format vikenda je promenjen i podudara se sa standardnim TCR rasporedom: kvalifikacije u dve runde, dve trke za vikend, druga sa inverznim rasporedom najbržih deset iz Q2 faze kvalifikacija. U 2017 STCC je imao tri trke za vikend i trodelne kvalifikacije, koje su diktirale startnu rešetku.

“Kupre” su dominirale na Knutstorpu i njihovi vozači imali su dvostruko vođstvo na prvom i trostruko na drugom treningu u petak. Videvši to, organizator je im je hitno dodelio balast od 20 kilograma, što nije mnogo uticalo na nastavak zbivanja.

To se pokazalo već u Q1 rundi, kada su timske kolege iz Seat diler tima, debitant Filip Morin, Danijel Haglef i aktuelni prvak Robert Dalgren zauzeli prve tri pozicije ispred Juana Kristofersona u najbržem “golfu” i Tobijasa Brinka u najbolje rangiranom “audiju”.

U Q2 sesiji čela su se dokopali i “folksvageni”, ali samo nakratko i provizorno. Najbrži je ponovo bio Morin, koji je sa šefom ekipe Haglefom okupirao prvi startni red. Top 5 poredak iz Q1 skoro da je ponovljen, uz tu razliku što je Kristoferson nadmašio Dalgrena i bio je četvrti, a Brink je opet završio peti, ispred svog Audi kolege Mikea Olsona.

Foto: Micke Fransson/teambild.se

Fredrik Ekblom ove godine vozi “golf” Vestkoust rejsinga i zabeležio je osmo vreme, a Andreas Vernerson u “folksvagenu” Lestrup rejsinga rangiran je kao deseti i pripala mu je pol-pozicija u delimično inverznom startnom rasporedu trke 2.

Prvi subotnji sprint završen je trijumfalnom paradom “kupri” i trostrukom pobedom pilota Seat diler tima, u poretku Haglef – Dalgren – Morin. Primećeno je da vozači španskog modela nisu forsirali i demonstrirali brzinu, već su samo kontrolisali trku kako za iduću rundu ne bi bili opterećeni dodatnom kompenzacionom težinom.

Haglef je najbolje startovao i to je bio ključ pobede, dok je Morin s pol-pozicije zadržavao Kristofersonov “golf”, što je omogućilo Dalgrenu da prođe obojicu i ugrabi drugu poziciju, koju je do kraja sačuvao.

Zbog grešaka svojih vozača, “audiji” Brink motorsporta prestali su da budu faktor u trci već u trećem krugu. Sigurnosno vozilo intervenisalo je dva puta, najpre zbog udesa Albina Verneleva, potom zbog incidenta Vestkoustovog Andreasa Bekmana.

Do kraja trke Haglef i Dalgren imali su lakši kontakt, koji nije uticao na rezultat, a Morin je do najnižeg stepenika podijuma došao odolevši napadima četvrtoplasiranog Kristofersona i konačno petoplasiranog Ekbloma.

U trci 2 slavio je Andreas Vernerson i tako pružio makar malo olakšanje Folksvagenu. Vozač Lestrup rejsinga krenuo je s pol-pozicije i u vođstvu je bio od gašenja semafora do karirane zastave, a na putu ka pobedi nisu ga omeli ni intervencija sigurnosnog automobila, ni restart tri kruga kasnije.

Dalgren je ponovio drugo mesto iz prve vožnje, a Kristoferson je završio treći, pa su na podujum dospela dva “golfa” i jedna “kupra”.

Dalgren i Kristoferson brzo su se probijali ka vrhu, a kada su savladali i Ekbloma, uspostavljen je konačni poredak na mestima 2, 3 i 4. Osvajač prvog sprinta Haglef startovao je deveti, a na cilj je došao peti.

Najbrži na kvalifikacijama, Morin, kratko je boravio na šestom mestu, potom ga je tehnički problem primorao na odustajanje.

Posle dve od dvanaest trka STCC 2018, u poretku vozača vodi Haglef sa 39 bodova, samo poen manje ima Dalgren, a Vernerson zaostaje daljih 5. Na tabeli ih slede Kristoferson i Ekblom.

Druga runda TCR Skandinavija biće održana 16. i 17. juna na Anderstorpu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*