Doviciozo i Lorenco isprobali “kupru TCR”, Italijan ne isključuje budućnost u auto-trkama

Posle MotoGP Velike nagrade Holandije u Asenu, Andrea Dovicioso i Horhe Lorenco odleteli su u Barselonu, gde su na stazi Kasteljoli isprobali “kupru TCR”.

Veza je jasna: Italijan i Španac su piloti Dukatija, a Kupra je zvanični sponzor tima od maja ove godine, kada je u toj ulozi nasledila Seat.

Još ove godine timske kolege, rutineri na dva točka, Doviciozo i Lorenco su na jedan dan imali na raspolaganju nešto sasvim drugačije: “kupru TCR” sa dvolitarskim turbo motorom, maksimalne snage 350 KS, sposobnu da od 0 do 100 km/h ubrza za 5,2 sekunde i razvije najveću brzinu od 267 km/h.

Na katalonskoj pisti, uz njih su bili i instruktori, Pepe Oriola i Đordi Žene, Seatovi trkači i ambasadori brenda.

“Bilo da vozite automobil ili motocikl, želja je ista”, kazao je Doviciozo. “Kad ste na pisti, hoćete da budete najbrži. Razlika je u tome što vam auto pruža osećaj veće sigurnosti i stabilniji ste.”

Lorenco je dodao: “Kada motociklisti pređu na četiri točka, lakše im je da dostignu brzinu i ritam.”

Iako Horhe i Dovi napadajući krivine u “kupri” nisu morali da se kolenom oslanjaju na asfalt, ocenili su da je adrenalinski udar isti poput onog koji doživljavaju u svom uobičajenom okruženju.

“Kupra TCR” je zaista vrlo snažna i dopao mi se osećaj u vožnji. Vrlo je laka i s njom u krivinama možete da budete agresivni”, istakao je Italijan, kojem je više prijala automatska DSG transmisija: “Fantastična je jer vam omogućuje da na pisti tražite limite i da budete brži.“

Lorencu je, s druge strane, više odgovarao manuelni menjač: “Komotnije mi je s njim, nema rizika da ćete napraviti neku grešku.”

Da li je ijedan od vozača Dukatija dopušta mogućnost da bi se u jednom trenutku mogao trkati na četiri točka? Doviciozo je makar u teoriji ne odbacuje: “Obožavam brzinu i takmičenja na četiri točka, pružaju mi dobar osećaj. Možda ću kada završim svoju motociklističku karijeru jednog dana preći u automobil.”