Dr Predrag Šainović primljen u evropski Red vitezova!

Tomislav Kovačič, dr Predrag Šainović i Franc Zlatko Dreu

Dr Predrag Šainović, urolog, ali i automobilista, koji je našoj publici dobro poznat iz sveta trkanja, prethodnog vikenda je primljen u evropskih Red vitezova vina.

On je na svečanoj ceremoniji u crkvi Blaženog Antona Martina Slomška u Mariboru položio zakletvu na maču i tako postao “hospes”.

Šainović je u ovi elitnu asocijaciju pozvanih primljen na predlog senatora Reda Franca Zlatka Dreua, inače uglednog slovenačkog privrednika, koji mu je tako postao boter, odnosno kum.

Ceremoniju je vodio Tomislav Kovačič, prvi vitez Slovenije, a zakletvu je položilo desetak budućih vitezova iz cele zemlje, uz stroge mere bezbednosti zbog koronavirusa.

Red kojem je pristupio naš ugledni doktor dejstvuje na teritoriji Evrope pod sloganom “In honorem dei et in honorem vini” (U čast Bogu i u čast vinu).

“Velika mi je čast što sam pozvan da pristupim ovom Redu, koji propagira duhovni elitizam”, kaže Šainović. “Sada mi predstoji upoznavanje sa članovima i prihvatanje obaveza koje članstvo nosi. Osnovno načelo Reda je da svako treba da pobedi u sebi zavist. Tek tada postaješ čovek, odnosno vitez, i možeš da se posvetiš pomaganju drugima. To je ono čime se i ja vodim kroz svoju profesiju, ali i kroz život”.

Inače, Red vitezova vina je nezavisno od konfesije, politike, ekonomije i staleških interesa, a vinski vitezovi se zalažu za popularizaciju kulture vina, kao i za propagiranje plemenitih sorti ovog voća. Vinski red organizuje manifestacije za dobrobit zajednice, a temelji se na hrišćanskim vrednostima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*