Dr Šainović: Ako ostanete kod kuće zaustavićemo pandemiju

Srpski automobilista dr Predrag Šainović sa zabrinutošću prati situaciju vezanu za pandemiju koronavirusa koja se na evropskom tlu ne smiruje.

Iako još nije definitivno potvrdio šta će i sa kojim automobilom nastupiti 2020, on pomno prati situaciju u Evropi i niz otkazanih trkačkih vikenda u različitim serijama.

“Fokusiran sam na kupovinu TCR automobila, kao i na CEZ u kome planiram da nastupim i koji mi odgovara na više nivoa. Trenutna pandemija je paralisala čitav svet i potpuno opravdano su odložene sve trke. U ovom trenutku je besmisleno davati prognoze o trajanju pandemije, ali u svakom slučaju se nadam da neće još dugo”, ocenio je on.

Kao što je poznato, Šainović je lekar koji živi i radi u Sloveniji, zemlji u kojoj je situacija sa kovidom-19 za nijansu dramatičnija nego u ostalim ex-YU državama.

“U Sloveniji je situacija najozbiljnija u odnosu na sve Balkanske države. To je logično, imajući u vidu blizinu Lombardije, koja je označena kao epicentar epidemije u Evropi. Nismo imali dovoljno informacija o brzini i načinu širenja virusa, pa je došlo do manjeg kašnjenja sa adekvatnim odgovorom države i zdravstvenog sistema. Preduzete mere su, međutim, usporile pojavu novoobolelih i trenutno nema mesta za paniku”, osvrnuo se Šainović na zdravstvenu situaciju sa gledišta struke.

Na kraju je “najbrži lekar među trkačima” apelovao na ljude u Srbiji, ali i Sloveniji i ostalim zemljama Evrope da se drže instrukcija koje dobijaju od državnih organa i maksimalno ograniče kretanje:

“Apelujem na sve čitaoce vašeg portala da se strogo pridržavaju propisanih mera i na taj način pokažu kolektivnu svest i odgovornost. Samo na taj način možemo da se nadamo da neće doći do masovnog obolevanja u kratkom vremenskom periodu, koje može da nas dovede do kolapsa zdravstvenog sistema i do katastrofalnih posledica”.

“Svedoci smo brojnih šala i banalizovanja opasnosti pandemije, koje kruže društvenim mrežama. Ne preporučujem da ljudi prestanu da se šale, ali da se situacija shvati ozbiljno. Svima nam je cilj da se što pre vratimo normalnom životu i, naravno, trkanju”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 3 =