“Đulijeta” stiže u Dansku, debitovaće u STCC i voziće je žena

U ovogodišnjem Skandinavskom šampionatu turing automobila (TCR Skandinavija) naći će se i jedna “alfa romeo đulijeta” koju je projektovao i izradio Romeo Feraris.

Biće to debi italijanskog automobila u regionalnoj seriji, izveštava portal Motorsport.com, pozivajući se na danski Motorsporten.

“Alfu” je kupila ekipa Insajt rejsing, već nekoliko godina uključena u svet TCR trkanja. Danci su učestvovali u trkama 24H serije sa “hondom” FK2 generacije, kao i u američkom Pireli čelendžu, tamo upravo sa “đulijetom”.

U STCC šampionatu će u kokpitu “alfe” biti Dankinja Luiz Mari Frost, takođe debitant u skandinavskoj seriji. Za nju je tokom dolazeće sezone predviđeno i nekoliko pojedinačnih nastupa u endurans trkama po Evropi.

Prva proba novog automobila zakazana je za termin od 11. do 15. marta na autodromu Tacio Nuvolari (Červezina), omiljenoj test pisti JAS motorsporta i Romeo Ferarisa.

Frostova se bavila fudbalom i stigla je do nivoa treninga sa danskom nacionalnom U18 selekcijom. Povrede kuka sprečile su je da nastavi tim pravcem, pa se od 2016. prebacila na automobilski sport. Vozila je nacionalni Sitroen DS3 kup (osvojila ruki titulu i četvrto mesto u generalnom), Dansko endurans prvenstvo i Danski superturizmo šampionat 2018.

Buduća medicinska sestra, Luiz Frost je rešena da uspe u auto-sportu, a u rodnoj zemlji već je znaju kao prvu ženu koja je osvojila pol-poziciju na stazi Jilandsringen. Ona tvrdi kako je za vozača dobro da se što pre suoči sa teškim sezonama, da bi tako ojačao, a njen menadžment ističe da Luiz “poseduje talenat, volju i mentalitet da postane zvezda koja će razbiti predrasude o polovima u automobilskom sportu”.

STCC će od 6. do 8. septembra voziti jednu od svojih rundi na danskom Jilandsringenu.