Dvostruki trijumf “honde” u Imoli, Altoe u zidu, Komini odustao

Prva trka TCR Italija na autodromu Enco i Dino Ferari završena je dvostrukom pobedom vozača “honde sivik”: Džonatan Đakon vodio je od početka do kraja i odupro se svim napadima Erika Skalvinija, koji je drugim mestom preuzeo vođstvo u generalnom.

Dosadašnji lider serije Nikola Baldan stigao je na cilj tek jedanaesti. Gosti su prošli loše: Đakomo Altoe je potrajao do prve krivine, a Komini je sleteo s piste posle razmene udaraca s Plamenom Kralevom.

S pol-pozicije je krenuo Nikola Baldan, ali je izveo loš start, uz to se ispostavilo i da je krenuo prerano, pa je docnije i kažnjen. Džonatan Đakon odmah preuzeo vođstvo, a na prvi incident se nije čekalo dugo.

Altoe i Kralev su se dokačili na prvom kočenju, Italijan je u okretanju očešao ionako posustalog Baldana, a potom je sleteo sa staze prilazu Tamburelu. Kralev je nastavio šou i na usponu ka krivini Piratela nagurao je Baldana na travu.

Naredni minuti protekli su u vožnji iza sigurnosnog automobila, dok Altoeova “alfa” nije uklonjena.

U sendviču između Đakonove i Skalvinijeve “honde”, Komini je pokušao juriš na vrh. Akcija je bila neuspešna: TCR šampion je izgubio dve pozicije i pao iza Skalvinija i Kraleva. To mu je i presudilo. Pokušavajući da se probije, Komini se propisno izudarao u duelu s Bugarinom, ali poziciju nije osvojio. Na kraju je sleteo na Tamburelu i parkirao “subaru”.

Posle ovog incidenta, “honde” više nisu imale konkurenciju, pa su Đakon i Skalvini samo odmicali pratiocima, od kojih je prvi bio Kevin Đakon u “opel astri”.

U nastavku su izricane kazne: Baldan je morao kroz boks zbog preranog starta, a Kralev je kažnjen zaustavljanjem u boksu od 20 sekundi. Na teret mu je stavljena nesportska defanziva na startu, koja je iz izgre izbacila Altoea, mada je Bugarin, po svom običaju, izveo još spornih manevara.

Džonatan Đakon uspešno je sprečavao napade Skalvinija, čak i kada mu je ovaj bio u zavetrini. Do karirane zastave je odoleo i osvojio svoju prvu trku u sezoni. Ove godine je nastupio samo na otvaranju na Adriji i tamo je zabeležio dva druga mesta.

Na drugi stepenik podijuma popeo se Skalvini, a na treći Kevin Đakon.

Škot Finlej Kroker je četvrtim mestom dokazao da se diskretna i strpljva vožnja danas mogla isplatiti. Šveđanin Joakim Darbom, debitant u kategoriji, osvojio je pažnje vredno peto mesto za “alfa romeo đulijetu”.

Iako je Masimilijano Galjano ostao zakopan na startu, na kraju je dospeo do pozicije 6, što je najbolji rezultat za “audi”.

Sedmi na cilju bio je Đuzepe Montalbano u “seatu”, sledili su Masimilijano Galjano u “golfu” i još dva “seata” sa Maksom Kampanijem i Danijeleom Verokjom za volanima.

Prvi sprint u Imoli u TCT konkurenciji osvojio je Rajmondo Riči u “pežou 308”.

Nedeljna trka TCR Italija u Imoli startuje u 11:05.