Džejms Kortni postao vozač Tikford rejsinga

Džejms Kortni postao je vozač ekipe Tikford rejsing, u čijem će se “ford mustangu” takmičiti tokom preostalog dela sezone Australijskog šampionata superautomobila 2020.

Kortni je bivši šampion serije i osvajač 15 trka u disciplini, a svoju jedinu titulu izborio je 2010. vozeći “ford falkon”. Odmah po osvajanju naslova promenio je marku automobila i prešao u fabričku postavu Holdena.

Do prošle godine trkao se za Vokinšo Andreti junajted, a 2020. je započeo u “holden komodoru” Tima Sidnej/Tekno autosport, s kojim se rastao samo nedelju dana posle izvezene prve runde šampionata. Istovremeno s Kortnijem, ovu ekipu je napustila je i kompanija Bust mobil (Boost Mobile), čiji je brend ambasador.

Ostavši bez takmičarskog sedišta, najiskusniji vozač Superautomobila nije imao jasnu predstavu o tome šta će dalje raditi u 2020. i delovalo je najverovatnije da će pokušati da obezbedi ulogu nečijeg kopilota u enduro rundama prvenstva.

Usledila je covid-19 pandemija, čije su ekonomske posledice sa startne rešetke Superautomobila “počistile” Tikfordov klijentski tim 23Red rejsing. Ostavši bez naslovnog sponzora (Milvoki alatke), ova ekipa je morala da istupi iz šampionata, što je bez angažmana ostavilo njenog trkača Vila Dejvisona.

“Mustang” bez sponzorstva i vozača bio je primamljiv Kortniju i njegovom ličnom sponzoru Bust mobil. Ova nova kombinacija održaće taj auto na stazi, na kojoj će pojaviti na restartu sezone 27. i 28. juna na Sidnej motorsport parku. Četvrti “ford” u Tikfordovoj garaži imaće startni broj 44.

“Ovo je zabavno – Tikford i ja smo dosad četiri puta pikušavali da se dogovorimo i drago mi je da je konačno uspelo”, kazao je Kortni. “Svakako je nesrećno to što se dogodilo Dejvisonu i njegovom timu, situacija je teška, ali kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Zahvalan sam Bust mobilu što je zajedno sa mnom i što me je pogurao.”

“S obzirom na to kako su mi proticali poslednji meseci, ishodom ne mogu da budem zadovoljniji. Od kraja februara pa sve do sada, moj svet je izvrnut naopačke. Srećan sam što smo iz te situacije izašli s ovom prilikom i vidim puno potencijala u onome što možemo da postignemo zajedno sa neverovatno talentovanim timom kakav je Tikford rejsing.”

“Uzbuđuje me i što se vraćam u “ford”. Poslednji put kada sam iz njega izašao, bio sam šampion i to budi neke lepe uspomene i topla osećanja. Imao sam sjajne rezultate s “fordom”, nadam se da ćemo s “mustangom” imati razloga da se još radujemo.”

I direktor Tikford rejsinga Tim Edvards zadovoljan je što je njegova ekipa odmah popunila iznenada upražnjeno mesto, i to vozačem šampionskog kalibra: “U ovakvim okolnostima nismo mogli ni da poželimo bolji scenario. Džejms ima isto samopouzdanje kao kada je 2010. osvojio titulu i oseća da ima nešto da dokaže u ovom šampionatu, što nam se dopada. Ironija je da je te 2010. na putu do titule pobedio upravo nas i što smo mislili da će za nas potpisati 2011. U svakom slučaju, okrenuli smo pun krug i jedva čekamo da s Džejmsom idućeg meseca izađemo na stazu.”

Tikfordove “mustange” u Superautomobilima voze još i Kameron Voters, Li Holdsvort i Džek LeBrok.