Ekskluzivno: Dogodine startuje Centralnoevropski TCR šampionat!

Foto Aleksandar Vladić

Sa Hungaroringa smo doneli i informaciju koja bi mogla ozbiljno da zainteresuje trkače iz Srbije i okolnih zemalja, voljne da svoje mogućnosti oprobaju na renomiranim autodromima u najaktuelnijoj turing tehnici današnjice.

Kako nam je između ostalog kazao TCR osnivač i promoter Marčelo Loti, pregovori između njegove organizacije i organizatora Centralnoevropskog šampionata na kružnim stazama veoma su aktuelna tema i već su poodmakli.

Za njih je u ovoj fazi zadužena Nuncija Korvino, Lotijeva desna ruka, TCR sportski direktor i koordinator takmičenja, koja nam je otkrila i više detalja.

Zamisao je, očigledno, da u jednu seriju uđu vozači iz Srednje i Istočne Evrope koji raspolažu TCR automobilima, a u čijim zemljama ne postoje posebni TCR šampionati, dok im učešće u prvenstvima Evrope, Nemačke, Italije, ili sličnim, nije održiva opcija.

Takav šampionat mogao bi da startuje već 2019. i predviđena je tesna veza sa postojećom CEZ strukturom.

Načelno, mogućnosti su dve: ili će u CEZ kalendaru biti formirana posebna TCR klasa, pri čemu bi njeni učesnici nastupali samostalno, ili će biti stvoren potpuno novi šampionat, koji će pretežno koristiti CEZ kalendar, termine i staze i biti vožen kao prateći program na CEZ vikendima.

Marčelo Loti sa našim izveštačem Aleksandrom Babićem na Hungaroringu

Ime nove serije moglo bi da bude TCR Istočna Evropa, ili neko slično, ali u ovom trenutku naziv nije prioritet. Imena autodroma na kojima bi se vozilo ne pominju se posebno, ali se računa na dobro poznate piste kao što su Hungaroring, Slovakija ring, Brno, Salcburgring ili Red bul ring.

Ciljani broj automobila je ne manji od 15 ili 16, jer on daje startnu rešetku koja ima smisla.

Veruje se da bi ovakvo takmičenje zainteresovalo trkače iz regiona na koji se odnosi, a ljudi iz TCR organizacije imaju poseban razlog da se angažuju na ovom terenu, jer žele da stvari ustroje u potpunosti prema TCR standardima.

TCR automobili već se uveliko trkaju u prvenstvu Centralnoevropske zone, ali su tu zbog turbo koeficijenta svrstani u diviziju s mnogo jačim spravama, pa im ne pripada slava apsolutnog pobednika i red je da se to stanje izmeni.

Drugo i značajnije – TCR vozila sada zastupljena u CEZ-u na neki način su “polulegalna”.

“Njima niko ne kontroliše težine, elektroniku, kompenzacione težine, pritisak turbine, da li se primenjuje balans performansi… Po kojim normama oni voze? Ti automobili napravljeni su po TCR standardu, ali moraju da poštuju centralno propisane navedene parametre da bi to i zvanično bio TCR šampionat”, kazala nam je Korvinova.

U skladu s tim, slobodan izbor pneumatika kakav sada postoji u Centralnoevropskoj zoni postaće stvar prošlosti: “U budućem šampionatu svi će biti na istim pneumaticima, kako bi mogli da voze eventualne zajedničke trkačke vikende sa serijom TCR Evropa. Još o tome nije odlučeno, ali isporučilac će verovatno biti Jokohama.”