Ekstrem: Osam poena je bolje nego ništa, ali osećaj nije lep

Mercedesov pulen Robert Vikens osvojio je čak 42 poena na DTM rundi na Nirburgringu, po čemu je daleko najuspešniji vozač upravo završenog takmičarskog vikenda.

Kanađanin je u subotnjoj trci u Ajfelima bio treći, u nedeljnoj je trijumfovao, a pokupio je i bonus bodove za dva treća mesta u kvalifikacijama. Posle 14 sezonskih trka, Vikens ima 100 poena, skočio je na 9. mesto u generalnom i sada, teoretski, može čak i do titule.

“Ja trke vozim iz strasti i momentalno sebi ne postavljam nikakve ciljeve”, spušta loptu pilot Mercedesa, koji sada ima šest DTM pobeda. “Pre ovog vikenda bio sam daleko od vrha, a dopada mi se pomisao da bih sad mogao da se borim i za naslov.”

“Za današnju pobedu sam morao žestoko da se borim. Vodio sam sjajnu bitku s Markom, trka je bila zahtevna, ali zabavna”, dodao je Vikens.

Treći u nedeljnoj trci, a četvrti u generalnom, Marko Vitman je povremeno pokazivao tempo dostojan pobede, a onda bi isuviše lako gubio direktne duele za poziciju i sigurno ne bi dospeo do podijuma da iza njega nije bio BMW kolega Bruno Spengler.

“Pred kraj trke Robert i ja smo se malo dokačili i posle toga moje prednje gume nisu bile ni za šta, ništa nije išlo”, objašnjava aktuelni DTM šampion. “Protiv “mercedesa” na kraju nisam imao šanse, mada sam tokom trke bio uveren da mogu da pobedim. Uvek je lepo kada se nađete na podijumu, ali kad trku započnete s pol-pozicije, onda želite i da je osvojite.”

“Plan je bio da ovde osvojimo bodove. U subotu nam je kiša poremetila računicu, ali je sve u svemu bilans vikenda pozitivan. Sledeći na kalendaru je Špilberg, ta staza mi leži, a kako sam ponovo u borbi za naslov, to je lep osećaj”, zaključio je Vitman.

Audijev as Matijas Ekstrem ostao je lider prvenstva i posle Nirburgringa. U nedeljnoj trci je startovao trinaesti i nije delovalo da će moći da zabeleži neki bitan plasman. Ipak, Eki se dovezao do šeste pozicije i čak uvećao prednost nad drugoplasiranim na tabeli.

“Moja trka je bila relativno dosadna”, iskren je bio Šveđanin. “Vrlo često sam bio potpuno sam na stazi. S mojim automobilom jednostavno ništa nije išlo, kao da je funkcionisala samo jedna njegova polovina. Gume sam potpuno upropastio, pokušavao sam da se klonim borbi i da vidim šta mogu da spasem. Osam poena je bolje nego ništa – to su lepi bodovi, ali osećaj nije lep.”

Lukas Auer je autor gluposti dana: subotnji pobednik bacio je auto u zaokret već u šestom krugu, u vreme kada je zauzimao treće mesto. Trku je završio trinaesti i ostao je na 127 bodova i drugom mestu u generalnom.

“Greška ide meni na dušu, moram da se izvinim ekipi, momci se mnogo trude i ovo nisu zaslužili. Ipak, i ja sam samo čovek, a koliko god to glupo zvučalo, greške su sastavni deo ovog posla. Dotle sam vozio super trku, ali je ispalo kako je ispalo”, kazao je 22-godišnji Austrijanac po završetku DTM runde u Ajfelima.

Matematika kaže da do DTM krune 2017. još mogu Audijev Rene Rast – treći u generalnom, 124 boda – kao i Džejmi Grin (Audi, 113), Majk Rokenfeler (Audi, 110), Timo Glok (BMW, 108) i osmoplasirani Maksim Martan (BMW, 102).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − seven =