Engstler stekao i treću TCR titulu, postao prvak TCR Malezija

Osamnaestogodišnji Luka Engstler upisao je i svoj treći šampionski naslov u TCR kategoriji.

Tinejdžer iz Vigenzbaha, pilot Likvi moli tima Engstler, prošlog vikenda je postao prvak inauguralne sezone TCR Malezija i tu krunu pridodao je onim stečenim 2018. u TCR Bliski Istok i TCR Azija.

Kada svemu dodamo i prošlogodišnje zvanje viceprvaka TCR Nemačka, kao i učešće u pobedničkoj TCR posadi na 24 sata Dubaija 2018, dobijamo potpuniju sliku o aktuelnom sportskom profilu sina Franca Engstlera.

TCR prvenstvo Malezije osnovano je s namerom da u međusezoni posluži i kao poligon za testiranje, razvoj i pripremu za različite šampionate u 2019, i da timovima omogući da se spremaju u trkačkim uslovima.

Prva sezona imala je tri runde i šest trka i sve su vožene na Sepangu, a od tog broja Engstler je osvojio pet. U ovoj seriji nastupio je kao pilot “hjundaija i30 N TCR”, s kojim je izvezao drugu polusezonu TCR Nemačka 2018.

Luka je šampionat Malezije otvorio dvostrukom pobedom, a na prvom takmičarskom vikendu najveće ime među rivalima predstavljao je Rob Haf u “VW golfu” Timvork motorsporta.

Engstler je potpuno dominirao drugom rundom prvenstva, na kojoj mu je pošlo za rukom da, uz novi par pobeda, osigura i pol-poziciju, što na premijeri nije izveo. Maksimalnih 55 poena ipak nije osvojio, ali samo zato što je trka 2 prekinuta zbog lošeg vremena, pa je pobeda u njoj vredela 12,5 umesto 25 bodova. Kakav-takav korak na drugom trkačkom vikendu s njim je držao samo timski kolega Kaj Jordan u “folksvagenu”.

Uoči sezonskog finala nije bilo realne neizvesnosti, jer je Luka imao 41,5 bod više od Jordana, uz preostalih najviše 55 za raspodelu. Već trećeplasirani Martin Riba, takođe pilot “golfa”, nije imao ni matematičke šanse, budući da je zaostajao 61,5 bod za mladim Bavarcem.

Kao što to često biva, za titulu u superuspešnoj kampanji nije nužna pobeda. U pretposlednjoj trci sezone slavio je domaći vozač Mičel Čea u Likvi moli Engstler “golfu”, i to pošto je krenuo s pol-pozicije i vodio svih 11 krugova. Malezijac je inače već vlasnik specijalne pozivnice za ovogodišnje decembarsko WTCR finale na Sepangu.

Engstleru je za šampionski tron bilo dovoljno i drugo mesto, uz kašnjenje od 2 sekunde za pobednikom. Jordan je kao jedini teoretski suparnik upropastio svoje ionako mršave izglede kontaktom sa “kuprom” Daglasa Kua. Najbolji rezultat turing karijere ostvario je vlasnik tima KCMG Pol Ip, koji je u “hondi sivik” izborio izlazak na treći stepenik podijuma.

Šesti i poslednji sprint bio je tačka na i Lukine sezone: do petog trijumfa u sezoni stigao je 13,5 sekundi ispred Čea, kome su samo dva starta u nacionalnoj seriji bila dovoljna da u generalnom plasmanu zauzme četvrto mesto.

Na poslednjoj rundi TCR Malezija pojavili su se i Rus Andrej Abalujev u “kupri” i pilotesa iz Hong Konga Čeri Čeung u “golfu”.

Sezonsku bronzu u TCR Malezija osvojio je Martin Riba, dok je status vicešampiona pripao Kaju Jordanu.