Engstler u Špilbergu počeo s jednim problematičnim “hjundaijem”, a završio sa dva

U Hjundai timu Engstler nisu lako “svarili” austrijski vikend TCR Nemačka.

Bavarska trupa imala je visoke ambicije uoči Red bul ringa. Njen glavni pulen, 17-godišnji Maks Hese bio je drugi u generalnom i nameravao je da smanji zaostatak za liderom šampionata, a ceo vikend je svojim VIP gostujućim nastupom trebalo da uveliča WTCR šampion Gabrijele Tarkvini.

Raspoloženje u ekipi pokvario je neidentifikovani tehnički defekt na Heseovom “hjundaiju”, zbog kojeg je auto od petka nadalje ispoljavao manjak snage. Posle zamena silnih komponenti motora, uključujući i turbo, ekipa se nije približila rešenju, pa je u Špilberg stigao glavni inženjer Hjundaija, ali ni on nije dešifrovao šta se zbiva.

Između subote i nedelje, Tarkvinijev automobil poslužio je kao donor delova za Heseov “hjundai”, ali je, kao što su se u ekipi i pribojavali, rezultat te “transplantacije” bio taj da je Engstler završio vikend sa dva “i30 N TCR” van optimalnog stanja umesto sa jednim. Jedino se treći vozač ekipe Teo Koako nije žalio ni na šta, a na njegovom automobilu je pod Engstlerovim šatorom bilo najmanje posla.

Kada se u nedelju po podne završio TCR program na Špilbergu, Engstlerovi vozači brzo su se razbežali: Tarkvinija je čekao dugačak put do Italije, Hese je krenuo za Nemačku, a Koako u rodnu Francusku, pa nam je za utiske o nedelji i celom vikendu sagovornik bio tim menadžer Andreas Klinge.

Tarkvini se u prvom krugu trke 2 popeo do trećeg mesta, a tehnika je odmah počela da štrajkuje. Veteran je ulazio u boks radi opravke, pa ponovo izlazio da ustanovi da li je “hjundai” doveden u red. U tome je izgubio vreme i trku završio sa krugom zaostatka.

“Tarkvinijev problem bila je elektronika”, ispričao nam je Klinge. “Zbog problema u Maksovom automobilu morali smo da izmenjamo sve kablove u motoru na dva automobila, njegovom i Tarkvinijevom. To smo izveli samo dva sata pre nedeljne trke. Možda je zbog toga došlo do neke greške u povezivanju, ishod je bio taj da Tarkvini nije imao punu snagu i morao je da uđe u boks da se to sredi. Stvar smo sredili, ali je to nažalost bilo u fazi vožnje iza sigurnosnog vozila. Izlaz iz pitlejna je bio zatvoren, izgubili smo pun krug i njegova trka je praktično bila gotova. To je jedno razočaranje.”

“Drugo je razočaranje što čak ni uz pomoć ljudi iz Hjundai motorsporta nismo uspeli da lociramo problem u Maksovom automobilu. Problem je još tu, auto i dalje ima manjak snage, snaga “curi”, a na stazi poput Red bul ringa to je zaista velika muka. Ako bih sumirao dan, pa i vikend, uspeli smo jedino da ograničimo štetu.”

Hese se u nedelju dovezao do pristojnog petog mesta, ali mu je automobil i dalje pravio smetnje, istina manje nego u petak i subotu. Koako je posle borbi u drugoj polovini top 10 plasmana na cilj stigao sedmi.

“Jedino mi je Teo izmamio osmeh na licu ovog vikenda”, dodao je Klinge. “Borio se hrabro, primio je nekoliko udaraca, ali je i uzvraćao. Naravno, posle kontakata auto se ne ponaša idealno i onako kako bi trebalo. Međutim, Teo je bio dobar i moram da ga pohvalim. Ipak, ovo nije bio jedan od naših najboljih vikenda. Bilo je više razočaranja nego sreće.”

“Promena kablova je jednostavno bila savet iz Alcenaua, iz Hjundai motorsporta su nam rekli da to treba da pokušamo. Sledili smo njihov predlog, a kad menjate sve kablove za tako kratko vreme, spojeva ima toliko da lako možete da napravite malu grešku. A mala greška dovela je do problema koji smo imali u nedelju. Mehaničarima je jako žao, okrivljuju sebe. Ja mislim da niko nije kriv, jer su svi u timu pokazali za šta su sposobni, pokazali su volju da pomognu jedni drugima, pogotovu vozači. Svi su se trudili da izvuku najbolje iz teškog vikenda. Ponosan sam što vodim takve ljude i svima želim puno da se zahvalim.”

Primećujemo da je ironija da je bavarska ekipa počela vikend na Red bul ringu sa jednim faličnim automobilom, a završila ga je ne rešivši problem, već udvostručivši nevolje.

“Zato mi je i teško da govorim o tome. To je rizik koji smo svesno preduzeli i umesto jednog, imali smo dva automobila s problemom. Moj strah se nažalost obistinio.”


Do nastavka TCR Nemačka ostaju dva meseca. Instinktivna sportska reakcija bila bi želja za što ranijom osvetom. Mudrost ipak sugeriše da će svima koristiti da dođu do daha.

“Dobro je što imamo vremena da razrešimo problem koji iz bilo kog razloga dosad niko nije dijagnostikovao. To vreme će koristiti i našim partnerima da nam pomognu da ustanovimo šta je pošlo naopako. Mi smo iscrpli naše znanje, sad je na Hjundai motorsportu da nam pomogne. To je očigledno problem koji se nikada nije pojavio, niko ne razume zašto se desio. Čak i ako smo sve već promenili, on je i dalje tu. Možda situacija nije tako loša kao što je bila, ali ga niko ne razume. Sad moramo da menjamo deo po deo, da eliminišemo uzroke, da definišemo problem, barem se tome nadamo.”

“S trkačke strane, ne moram ni da pitam – znam da bi se Maks rado trkao već iduće nedelje, što ranije.”

Posle Špilberga, Hese je izgubio dve pozicije u generalnom i sada je četvrti, a Koako je ostao na petoj poziciji, što je zona koju je naveo kao svoj generalni cilj u sezoni.

Loše stvari po Hjundai tim Engstler dogodile su se u ekipnoj kategoriji, u kojoj je posle Špilberga vodeći HP rejsing internacional Harija Pročika, s prednošću od tri boda.

“Došli smo u Austriju s vozačem na drugom mestu na tabeli, posle nje je pao na četvrto. To nije katastrofa, ali je pad. Definitivno, rezultatski loš vikend – nemam šta više da dodam. Svakako želimo da uzvratimo, ništa nije izgubljeno. Svako ko god nas zna, zna da nikada ne odustajemo. To je auto-sport, nekad pobeđujete, nekad gubite. Ovo je vikend u kojem nismo pobeđivali. Ne bih rekao ni da smo gubili, ali smo definitivno imali isuviše problema da bih vikend mogao da ocenim kao srećan i dobar”, završio je svoju analizu Andreas Klinge.

Na Zandvortu će Engstlerov VIP “hjundai” voziti Lans David Arnold, takmičar Porše superkupa, a na Nirburgringu će kokpit preuzeti slavni relista Tjeri Nevil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + 8 =