Erlaher: Cijan će biti najbolje mesto za napredak, data mi je velika šansa

Francuski automobilista Jan Erlaher bio je jedan od 14 različitih pobednika u prvoj sezoni Svetskog kupa turing automobila 2018.

Sestrić Ivana Milera vozio je “hondu sivik” za Minih motorsport, ali naredne sezone neće braniti boje istog proizvođača, a ni tima. On se pridružio veoma iskusnoj postavi Cijan rejsinga, koja priprema novi automobil za 2019 – “lynk&co” kineskog giganta Džili grupe.

Alzašanin se na globalnoj turing sceni pojavio pre dve sezone, a sa samo 22 godine, koliko ima sada, imaće priliku da vozi rame uz rame sa Milerom, ali i Tedom Bjerkom i Endijem Priolom.

Pre dve godine niko nije znao za tebe na međunarodnom nivou, a sada si dobio šansu da voziš sa velikim imenima u Cijanu. Koliko je to dobro za tebe?
– To je ludilo. Nisu me znali ni pre godinu i po dana. Posle dve sezone u turingu, zaposlen sam u tako profesionalnoj ekipi i to je zaista neverovatna šansa za mene i veoma sam zahvalan Cijanu što je mislio na mene.

Zašto su izabrali baš tebe, šta donosiš ekipi?
– Prošle sezone sam u “hondi” imao zaista dobro “oružje”, oko mene je bio sjajan tim kakav je Minih motorsport. Dali su mi veliku šansu da se borim za bodove i pobede, a pri sredini sezone sam čak bio i u vođstvu. To je bilo presudno da Cijan poveruje u mene.

Vozićeš 2019. sa tri svetska šampiona. Koliko će ti to biti od pomoći?
– Tim ima odlične inženjere i ljude koji se brinu o nama. Sve je sastavljeno da bi performanse bile što je moguće bolje. Trojica mojih timskih kolega zajedno imaju osam svetskih titula, što je stvarno ogromno. Kako će mi ovo biti tek treća sezona na najvišem nivou, moraću još dosta toga da učim i stičem iskustva. Cijan će definitivno biti najbolje mesto za to, data mi je velika šansa.

Kakvi su ti utisci sa prvog testa “lynk&co”?
– Auto je sjajan, sedište mi sasvim odgovara, pozicija u automobilu je odlična. Sada moramo da izgradimo iskustvo i poverenje u ekipi, uspostavimo radne procedure i slične stvari, je je meni sve novo. Ali, to je za mene dobro i zadovoljan sam koliko brzo stvari idu. Oduševljen sam prvim susretom sa “lynk&co”.

Hoćeš li moći da se boriš za titulu 2019?
– Imaću najbolje oružje za to i biću u jednoj od možda najboljih ekipa, koja je garant dobrih performansi, pa mogu da kažem da nam titula definitivno jeste cilj. Osim mojih odličnih timskih kolega, biće još mnogo dobrih vozača. U 2018. je WTCR već dostigao zaista visok nivo takmičenja, a 2019. će preći na još viši nivo, jer dolaze Farfus, Katsburg, naravno i Priol. Trudiću se maksimalno, a rezultat će biti proizvod mog rada.

Odlično si otvorio 2018, a onda doživeo težak period. Da ti je to iskustvo dodatna motivacija da budeš još bolji 2019?
– U drugom delu sezone nismo imali sreće. Snalazili su nas incidenti i imao sam maler s motorom u Japanu. Ali, performanse u kvalifikacijama su uvek bile prave. Snalaženje u teškoj situaciji je takođe dobro iskustvo i pomoći će da budem još bolji ove godine. Definitivno neće biti posebnog pritiska na mene, jer, kao što uvek govorim, jedini pritisak koji imam jeste onaj u gumama! Naravno, svi ćemo osećati određen pritisak jer je iza nas Lynk&Co brend, ali to se neće posebno odraziti na mene.

Trkao si se protiv svog ujaka Ivana Milera, a sada ćete biti u istom timu. Šta to tebi znači?
– To je bio jedan od argumenata kad sam donosio odluku o angažmanu. Morao sam da odbacim nekoliko opcija i to je bio jedan od razloga koji me je pogurao ka Cijanu. Nije bio glavni razlog, bilo je i mnogo drugih stavki. Lepa je priča to što smo vozili u istom šampionatu, to je nešto dobro što smo delili on i ja. Vožnja u istoj ekipi je iskorak za obojicu i ja sam srećan zbog toga. Radićemo zajedno, on će mi davati savete, jer je za njim 25 godina karijere, a za mnom samo pet. Dobar je osećaj deliti garažu sa Ivanom, ali i Endijem. Kad sam bio mali, pratio sam kako se njih dvojica trkaju jedan protiv drugog. Sećam se da sam ustajao u tri ujutru kako bih gledao finale u Makauu, gde o tituli odlučivalo između njih. Šansa koju sada imam je neverovatna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 2 =