Erlaher, Ferviš ili Gerijeri? Evo kako razmišljaju pretendenti na WTCR titulu 2021. pred vikend u Sočiju

Iako je čak šest vozača u igri za titulu Svetskog kupa turing automobila, realno je očekivati da će se njih trojica boriti za olvosezonsku krunu u preostale dve trke ove serije u Sočiju.

Jan Erlaher ove godine dolazi na finale serije sa 36 poena prednosti nad prvim pratiocem Frederikom Fervišom, odnosno 37 nad trećeplasiranim Estebanom Gerijerijem. On je 2020. na finale stigao sa 26 poena viška i uspeo je da osvoji WTCR titulu, pa se može reći da je pritisak nešto manji nego lane.

“Moguće da osećam manji pritisak nego prošle godine, ali sam podjednako motivisan da osvojim titulu”, priznao je Erlaher.

“Ferviš i Gerijeri su blizu, a mislim da su obojica veoma kvalitetni trkači. Moraćemo ozbiljno da se borimo kako bismo ih zadržali”.

Vozač Komtuju rejsinga će imati najlakši auto na stazi, jer je “audija RS3 LMS” dobio težinski popust za Soči. Fervišov auto će biti lakši od “lynk&co” 60 kg, odnosno 70 od “honde sivik”.

Belgijanac smatra da je pobeda nad Erlaherom “moguća, ali komplikovana”.

“Razlika je 36 poena, to je mnogo, ali i nije, jer u WTCR je uvek drama. Nadam se da ćemo imati dobar tempo da ga stavimo pod pritisak, a onda je sve moguće. Očekujem da će i Gerijeri biti veoma motivisan. Moramo da izvedemo najbolji vikend ove sezone. Bila bi to moja prva FIA titula i to bi mi mnogo značilo”, ispričao je Ferviš.

Pilot Honde je već dve godine zaredom gubio titulu na poslednjem trkačkom vikendu, a za ovaj na ruskom autodromu misli da će biti “haotičan”.

“Ne želim da se išta loše dogodi bilo kome, naravno. Dok god imamo i najmanju šansu da maksimalizujemo naš potencijal, trudićemo se da osvojimo što više poena. Jan i njegova ekipa su bili veoma konzistentni tokom čitave godien, što im je donelo prednost. Ali sezona još nije gotova”, naoštren je Gerijeri.

Četvrti i peti u generalnom plasmanu Santjago Urutija i Ivan Miler će raditi za Erlahera umesto da se bore za sopstveni plasman, jer je to oduvek politika Cijan rejsinga.

“Moj cilj je da sakupljam poene za timski naslov i da pokušam da završim u top tri u poretku vozača. Mislim da će finale biti spektakularno”, rekao je Urutija.

“Čovek kome će pomagati cela ekipa je Jan. Ako uspem da postignem drugo ili treće mesto na kraju sezone, to će biti moja 14. sezona koju završavam u prva tri i to će biti sjajno, ali to nije moj glavni cilj”, dodao je četvorostruki prvak sveta.