Erlaher se sprema za odbranu WTCR titule: Trke na ledu su posebno dobre kao trening za Nordšlajfe

Najmlađi svetski šampion u turingu Jan Erlaher uveliko se priprema za predstojeću sezonu Svetskog kupa turing automobila.

On intenzivno trenira u teretani, vozi bicikl, ali se i trka na ledu, tražeći način da se unapredi.

“Najviše sam na biciklu, prelazim približno 250 kilometara nedeljno. Kad je hladno, imam trenažni bicikl u kući, a vozim i simulacije trka sa Đirolamijem i to je baš zabavno. Voleo sam skijanje kao dete, ali sam prestao s tim kad sam počeo da se trkam. Razlog je rizik od povređivanja, rizik je prevelik. Uskoro predstoji testiranje za novu sezonu i pokušaćemo da unapredimo automobil”, otkriva Erlaher.

“Tokom zime je uvek pomalo problematično da se održi kilaža. Kad se završi sezona, uvek se prepustite uživanju, ugojite se nekoliko kilograma. Ali od januara sam na dijetalnom režimu ishrane i u punom treningu, sad sam u rutini”.

Erlaher se tokom zime trkao u Andros trofeju, što mu je takođe pomoglo da održi formu.

“To nije kao WTCR, i treninzi i kvalifikacije i trke su na veoma klizavoj podlozi. Kad se naviknete na led, steknete samopouzdanje i onda postaje zabavno. Trke na ledu su posebno dobre kao trening za vožnju na Nirburgring-Nordšlajfeu. Šef ekipe mi je ujak Ivan Miler, on je odličan šef. Na kraju sezone smo imali neke tehničke probleme, osvojili smo mnogo podijuma i pobeda, ali ipak nismo osvojili šampionat i to je uvek pomalo tužno”.

Iako je postigao sa samo 24 godine neverovatan uspeh u turingu, mladi Francuz i dalje stoji čvrsto na zemlji.

“Ne želim da nastavim uspešan niz, samo želim da i dalje pobeđujem. Kad jednom postanete šampion, svesni ste da je to moguće i razmišljate da ponovite uspeh. Ali uvek ima mnogo činilaca koji su vas doveli do trona. To što ste uspeli, ne čini posao lakšim, ali vas gura napred”.

“Osećam određenu dozu pritiska, jer želim da prikažem više nego što sam prošle sezone. Moj jedini cilj je da budem zadovoljan učinjenim i ne zanima me da li će neko misliti da treba da budem ponovo šampion ili ne. Važno mi je samo da ja budem srećan”, iskren je trkač iz Miluza.

“Iako sam osvojio šampionat, bilo je grešaka, mogao sam da osvojim još neku trku da nisam grešio. Naravno, ne možete da postignete više nego da osvojite titulu. Sada želim da odvezem sezonu siguran da sam sve maksimalno dobro uradio”, kazao je on i dodao da ove sezone priželjkuje da osvoji bar jedan DHL trofej za pol-poziciju.

Erlaher se osvrnuo i na neke detalje koje bi posebno voleo da unapredi.

“Mnogo toga dolazi sa iskustvom, a sa njim dolazi i samopouzdanje. U konkurenciji kakva je u WTCR nije lako odvesti idealan krug u kvalifikacijama. Kad želite pol-poziciju morate da imate dobar auto i da budete sigurni da je sve u redu, a to pokazuje razlika u brzini krugova između automobila. To je ono na šta moram da se fokusiram u budućnosti. Pokazao sam napredak tokom prošle sezone, a kad sam došao na Aragon i kad je sam više nego ikada razmišljao o ishodu šampionata, uspeo sam da budem drugi na kvalifikacijama, uz ogroman pritisak koji sam osećao. To su verovatno najbolje kvalifikacije koje sam odvezao i želim da nastavim u tom ritmu”.

Pilot Cijan rejsinga kreće u odbranu titule na najtežoj stazi na svetu, Nirburgring-Nordšlajfeu.

“Nema veze odakle se kreće, svi ćemo testirati na različitim “običnim” stazama. Radiću na simulatoru, a onda ćemo tamo proći stazu u putničkom automobilu, da se prilagodimo na sve što jeste Nirburgring-Nordšlajfe. Ja sa tim nemam problem, a svi ćemo poznavati auto koji vozimo. Ja sam na toj stazi pobeđivao i siguran sam u svoju vožnju na njoj. Meni se dopada činjenica da na “Zelenom paklu” možete biti brzi samo ako ste dovoljno hrabri”.

Što se razvoja automobila “lynk&co” tiče, fabrika u Kini je ponudila neka unapređenja.

“Auto je dobar, ali i na najbržem autu morate da nastavite da radite, jer ćemo u nekom trenutku dobiti dodatnu težinu, možda manju snagu, neke takve stvari. Moramo da imamo dobro oružje da bi bili brži, a na tome smo zimus radili sa našim inženjerima. Uvek ima šta da se unapređuje”.