ETCC trka 2: Skuz prvi prošao kroz cilj, Vesnić nije startovao

Ukrajinac Igor Skuz pobednik je druge trke Evropskog kupa turing automobila na stazi Pol Rikar. Kao drugoplasirani kroz cilj prošao je njegov timski kolega Nikolaj Karamišev, ispred Petra Fulina, koji je bio najbrži u TC2 klasi.

Pred sam start staza je bila vlažna, a zahvaljujući inverznom rasporedu na čelu se se našli automobili iz TC2 klase. Od 31 prijavljenog automobila za ovaj vikend, u drugu trku krenula su samo 24 a Mikica Vesnić nije bio među starterima.

Norbert Nađ poveo je trku ispred Fulina i Matejovskog a polako su se u plasmanu probijali Karamišev i Skuz. Fulin je u uvodnim krugovima obišao Nađa i preuzeo vodeću poziciju, dok je Igor Skuz pretekao Nikolaja Karamiševa.

U četvrtom krugu su Kamposovi TC1 “ševroleti” krenuli u ozbiljnij proboji u poretku, sledeća žrtva bio im je Čeh Mihal Matejovski, koji počinje da tone u plasmanu. Skuz i Karamišev grabe napred i u 7. krugu na čelu kolone opet je jedan TC2T auto – Ukrajinac je ispred Petra Fulina. Za treću poziciju u najjačoj klasi borili su se Mihail Gračov i Ajtač Biter – u ukupnom plasmanu oni su zauzimali tek 13. i 14. poziciju.

I Karamišev je u osmom krugu pretekao Fulina i u tom trenutku vozači Kampos rejinga imali su prve dve pozicije i u apsolutnom poretku, u poretku Skuz-Karamišev. U monomarki se vozilo u formaciji: Malejev je vodio ispred Pelinena i Josta, dok je klasu S1600 predvodila Ulrike Kraft.

Ajtač Biter pretekao je Mihaila Gračova i ostavio ga daleko za sobom, Turčin je tako dograbio mesto koje vodi na pobedničko postolje u najjačoj klasi TC2T.

Dva kruga kasnije, Peter Rikli pretekao je Nađa i preuzeo je drugu poziciju u TC2 klasi, a Fulin je ovoj dvojici bežao skoro 13 sekundi i pokazao je da ima mnogo bolji tempo od bilo kog TC2 rivala . Karamišev je pojačao tempo, zabeležio najbrži krug i smanjio zaostatak za Skuzom na 1,2 sekunde. Aku Pelinen preuzeo je vođstvo u monomarki, ispred Josta i Malejeva što je značilo da je ovaj poslednji, trkač tima SMP ruski medvedi, za kratko vreme izgubio dve pozicije.

U pretposlednjem krugu Norbertu Nađu pretila je opasnost da izgubi treće mesto u TC2 klasi, jer mu je Samuel Sladečka u “alfi 156” prišao na manje od sekunde. Mađar u “kruzu” odmah je pojačao tempo i malo se odvojio od Slovaka.

Na kraju je Skuz dobio trku ispred Karamiševa za samo 0,347 sekunde, dok je ukupno treći kroz cilj prošao Fulin i potvrdio moć u svojoj klasi.

Provizorni poredak po klasama
TC2T:
1. Igor Skuz (“ševrolet kruz 1.6T”)
2. Nikolaj Karamišev (“ševrolet kruz 1.6T”)
3. AjtačBiter (BMW 320 TC)

TC2:
1. Petr Fulin (BMW 320si)
2. Peter Rikli (“honda sivik”)
3. Norbert Nađ (“ševrolet kruz”)

Monomarka (“seat leon kup”):
1. Aku Pelinen
2. Roni Jost
3. Sergej Rjabov

S1600 (“ford fijesta”):
1. Ulrike Kraft
2. Kristijan Kranenberg
3. Patrik Volf