Fajls: Da mogu, vozio bih “alfu” 155 iz 1993, to je pravo čudovište

Džoš Fajls je u samo dve sezone trkanja u TCR automobilima (u kalendarskih godinu i po dana) već osvojio dve titule, 2016. u Nemačkom TCR šampionatu i 2017. u TCR Bliski Istok.

Sada je na putu je da osvoji svoj drugi nemački naslov, o čemu definitivna odluka pada dolazećeg vikenda na Hokenhajmu.

Po mišljenju mnogih, Fajls bi bez problema mogao da se nosi sa najboljim vozačima TCR Internacionalne serije, a šta misli o dosadašnjoj karijeri, TCR-u kao konceptu i sopstvenoj budućnosti, Fajls je izneo u intervjuu za blog TCRtalk.

Očigledno imaš mnogo uspeha u TCR mašinama, osvojio si titule u TCR Nemačka i TCR Bliski Istok, i na putu si da osvojiš drugu ovosezonsku titulu. Šta je to što čini TCR i Džoša Fajlsa tako dobrom kombinacijom.
– Volim automobile, prianjanje, šampionate u kojima učestvujem i u kom smeru se kreće TCR. Mislim da je ovo sjajna formula i želeo sam da budem njen učesnik od početka!

Sa ovakvim uspesima, gde želiš da se takmičiš sledeće sezone? TCR Internacionalna? TCR UK? WTCC?
– Imam mnogo opcija, ali trenutno se koncentrišem na dupli program u TCR Internacionalnoj i nacionalnoj seriji.

Koji je tvoj omiljeni trenutak u TCR karijeri?
– Postoje dva koja se izdvajaju. Prvi su neočekivane pobede na prve dve ikad održane trke TCR Nemačka, kada smo u poslednjem trenutku morali da iznajmimo “seat leon“ sa DSG menjačem da bi smo započeli sezonu. Drugi je, naravno, osvajanje titule u Hokenhajmu, moje emocije, i emocije celog tima su bile na vrhuncu.

Foto: Gruppe C Photography

Vratimo se TCR-u kao celini, otkad je pokrenut 2015. on je eksplodirao u popularnosti. Šta čini TCR tako dobrim?
– Automobili su brzi, odlično izgledaju, prilično su jeftini, i navijači mogu da ih povežu sa svojim putničkim modelima. Da ne pominjem da je trkanje blisko, što je suština turing trkanja. Zato je TCR fantastična turing platforma.

TCR koncept se širi u Severnu Ameriku, gde turing trke nikada nisu bile prihvaćene. Da li misliš da će im TCR koncept pomoći da se održe u Americi?
– Ne vidim razlog da to ne uspe. Dobro je što se troškovi održavaju na niskom nivou, a proizvođači mogu da pomognu u plasiranju TCR-a u Americi.

Gde vidiš TCR za pet godina? Da li je moguće da postane još veći?
– Nisam siguran. Sve su šanse da TCR Internacionalna postane mesto gde će proizvođači imati svoje programe, ako Loti to dozvoli. Možda će TCR preuzeti WTCC, ali ko zna… Svet se menja iz minuta u minut.

Da se vratimo na tvoju karijeru. Na koga se ugledaš u trkačkom svetu? Ko ti je mentor?
-Naravno za savete se obraćam Endiju Priolu. On je izgradio ogromnu i uspešnu karijeru u turing i GT automobilima, i već godinama je fabrički vozač. Sve je prošao, i dalje je ludo brz, iako je ostario (izvini, Endi).

Kako si ti započeo svoju karijeru?
– Moj otac se takmičio u trkama istorijskih automobila, pa bi nekada vodio i mene da zajedno vozimo. Kad sam ga pobedio, njemu se to nije svidelo, pa me je poslao u Reno klio kup. Hvala, tata!

Omiljena staza?
– Ima ih puno. Obožavam Red bul ring, Kroft i Imolu.

I za kraj, ako bih mogao da voziš bilo koji automobil iz bilo koje ere, šta bi izabrao i zašto?
– Izabrao bih “alfa romeo 155 DTM“ iz 1993. Izgleda kao pravo čudovište, koje jedino vozač može da obuzda.