Fajls pobedio u Abu Dabiju, na podijumu i “alfa” i “subaru”

Uz mnogo više muke nego što je očekivao, Džoš Fajls je osvojio prvu trku bliskoistočnog TCR šampionata na stazi Jas marina.

Vozač “honde sivik TCR” loše je krenuo s pol pozicije, pa ga je zahvaljujući boljem startu odmah prestigao pilot “alfe” Davit Kadžaja, koji je sledećih osam krugova držao Fajlsa na odstojanju od tri desetinke do pola sekunde.

Vodeći duo brzo je pobegao svim pratiocima i bilo je jasno da odluka o pobedniku biti donesena u dvoboju “đulijete” i “sivika”.

Gruzin je bio nadomak senzacionalnog rezultata, prvog trijumfa “đulijete TCR”, ali je u 9. krugu izgubio presudni duel sa Fajlsom. Do karirane zastave Kadžaja je pratio novog vodećeg, ali prilike za revanš više nije bilo, pa je kroz cilj prošao 1,3 sekunde iza konačnog pobednika. To je već drugi podijum “alfe” u TCR prvenstvu Bliskog Istoka – prvi je obezbedila Miki Čeruti u Dubaiju.

Stabilnu treću poziciju tokom cele distance držao je TCR debitant Đakomo Altoe. Italijan nije figurisao kao kandidat za najviši plasman, jer je već na pola trke kasnio preko 8 sekundi za liderom (na cilju više od 22 sekunde), ali je obezbedio najniži stepenik podijuma, što je odličan plasman i za njega i za “subaru” Top ran motorsporta.

Brojna prekoračenja granica staze koja je u kvalifikacijama izveo Luka Engstler nisu prošla nekažnjeno. Sudije su ga pomerile na poslednje startno mesto, a trebalo je da pođe četvrti. Dodatno, oduzeta su mu i dva boda koja mu je ta provizorna četvrta pozicija donosila.

Možda i zbog balasta od 20, odnosno 30 kilograma, Engstler i Gdovik nisu se pokazali u naročitom svetlu. Nemac se probio do 4. mesta, američki kolega ga je sledio kao petoplasirani i njih dvojica vodili su interni okršaj. Stvar se završila kontaktom u poslednjem krugu, posle kojeg se Engstler zaustavio na stazi, a Gdoviku je pripalo konačno četvrto mesto.

Lokalni vozač Mohamed Al Ovajs takođe nije stigao do karirane zastave, ali je rangiran kao peti, dok je Engstleru upisana šesta pozicija.

Poslednji učesnik ove trke, Štefan Gede, proveo je veći deo trke u boksu, da bi se u finišu ipak vratio na pistu. Nemac međutim nije izvezao dovoljno krugova da bi bio klasifikovan.

Druga trka druge runde TCR Bliski Istok vozi se u subotu u 7:35 ujutru po centralnoevropskom vremenu.