Farfus: Imali smo pobedu u ruci i gorko je što smo je tako bacili

Vozač Mercedesa Lukas Auer osvojio je subotnju kišnu lutriju na Nirburgringu. Sedmom ovosezonskom i četvrtom pobedom u DTM karijeri, 22-godišnji Austrijanac popeo se na drugo mesto u generalnom poretku, gde za liderom Matijasom Ekstremom sada zaostaje samo bod.

Trijumf Mercedesa bio je četvorostruki, a svi njegovi piloti upisali su se u osvajače bodova. Audi je doživeo manje-više očekivan hladan tuš, dok je greška u izboru guma imala pogubno dejstvo po rezultate BMW-ovih musketara.

“Trka je bila teška, ali se završila dobrim rezultatom”, izjavio je petoplasirani Rene Rast. “Najbolje sam rangirani vozač Audija i opet sam osvojio vredne bodove za šampionat, a danas se o tome i radilo.”

Auera je timski kolega Pol di Resta propustio do pobede u pretposlednjem krugu. Iz perspektive slavljenika, trka je ovako izgledala: “Potpuno lud dan. Znao sam da će se staza prosušiti, ali nije se znalo da li će ponovo naići pljusak ili ne. Dugo smo oklevali sa odlaskom u boks, iz kog smo ponovo izašli na gumama za kišu, što je danas bila prava odluka”, kazao je Auer, koji je pneumatike menjao u 24. krugu.

“Pre vikenda su svi govorili da moram da se pokažem, ili da ispadam iz igre za titulu. 24 sata kasnije, svi kažu da sam drugi, sa bodom zaostatka. Sve je otvoreno, moram da ostanem hladnokrvan, pre poslednje trke ionako ništa neće biti odlučeno”, dodao je Mercedesov mladi pulen.

 Tragičar trke je Farfus, koji je, nalazeći se u ubedljivom vođstvu, otišao na zamenu guma u 19. krugu. Norma je dotle bila prelazak s na slikove, ali je upravo u tom trenutku kiša ponovo počela da pada. U BMW-u nisu menjali strategiju i teško su pogrešili.

“Savršeno sam startovao i izvezao savršenu prvu turu. Imali smo pobedu u ruci i gorak je osećaj kada je tako bacite”, komentarisao je Brazilac, čija je trkačka superiornost nagrađena tek osmim mestom na cilju. “Tek što sam se prebacio na slikove, kiša je ponovo počela. Vreme u Ajfelima mi danas nije išlo naruku.”

Istu takvu golgotu prošao je i lider serije Matijas Ekstrem, koji je kraj karirane zastave prošao petnaesti i treći put u sezoni ostao bez ijednog boda.

Svestan da bi to moglo skupo da ga košta u borbi za naslov, Šveđanin je bio baš razočaran: “Tu se ne može mnogo. Kad sa ekipom ne smete da razgovarate preko radija, sve ispada više cirkus nego sport. Ali, tako smo hteli, zar ne? Da li to i dobra zabava, o tome može da se debatuje. U tom trenutku bilo mi je potrebno da pričam sa ekipom. Ovako, moj bilans je nula bodova.”

Dva poena iz subotnje trke iščupao je aktuelni prvak, BMW-ov Marko Vitman, ali to znači da je, opet zbog pogrešnog izbora guma, startovao drugi, a završio deveti. “Svi smo mi odabrali pogrešnu strategiju, na kraju sam ipak uzeo dva boda. A moglo je da bude mnogo više.”

Auerov dobrotvor, velikodušni Di Resta nije komentarisao propuštanje i dao je vrlo diplomatsku izjavu. “Četvorostruka pobeda je fantastičan rezultat za ceo tim Mercedesa i svima će nam dati veliki podstrek. Auto je bio sjajan na vlažnoj pisti”, rekao je Škot kome je izlazak na drugi stepenik pobedničkog postolja bio 30. DTM podijum.

Ekstrem vodi u generalnom sa 128 poena, Auer je drugi sa 127, a Rast treći sa 124.

Nedeljni program DTM vikenda sastoji se od treninga (9:10 sati), kvalifikacija za trku 2 (12:00) i trke 2 (start u 15:15).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + 19 =