Farfus razmišlja koji šampionat da žrtvuje: Nažalost, postojim u samo jednom primerku

Pretežna većina DTM vozača paralelno sprovodi još barem jedan trkački program, a pojedini i više njih. Reč je najčešće o odabranim nastupima u GT kategoriji, sprint ili endurans formata, a u poslednje vreme sve ih se više angažuje u Formuli E.

U mnogo slučajeva u pitanju su kampanje koje podržavaju matične kuće DTM pilota – Audi, BMW, Mercedes – jer su svi oni fabrički vozači i učešća u drugim serijama su, pored svega ostalog, i radna obaveza i način na koji zarađuju platu.

Ni Brazilac Augusto Farfus nije izuzetak. On je od 2012. član DTM postave Bavarskih motornih radionica, a pored toga je često viđen na GT pozornici.

Godina 2018. nije stara ni mesec i po dana, a samo u njoj Augusto je vozio Roleks 24 na Dejtoni i 12 sati Bathursta. Takođe, BMW ga je prijavio i za novi fabrički GTE program u Svetskom endurans šampionatu, u takozvanoj WEC supersezoni 2018/19.

Problem sa WEC kampanjom nalazi se u preklapanju trkačkih termina. Prva WEC runda na Spa Frankoršampu vozi se od 4. do 6. maja, istog vikenda kada i prvi DTM takmičarski vikend na Hokenhajmringu.

Zato je pilot iz Kuritibe već sada u nedoumici koju će od ovih kategorija morati da žrtvuje. Jer, propuštanje celog trkačkog vikenda, bilo u turing, bilo u endurans kategoriji praktično znači i automatski oproštaj od šansi za osvajanje šampionske titule.

Kada ga je Motorsport.com upitao kako će razrešiti ovu situaciju, Farfus je reagovao polušalom: “Prevezao bih se helikopterom s jedne na drugu stazu i vozio bih obe trke!”

“To još nismo odlučili. U pitanju je prva trka i u jednom i u drugom šampionatu. Da je to treća DTM ili treća WEC trka, tad bih mogao da kažem da će sve zavisi od toga kako budem otvorio sezonu.”

“U ovom trenutku to još nisam rešio. Nažalost, ja postojim samo u jednom primerku i jedan od ta dva šampionata morao bi da bude žrtvovan.”

Šef BMW motorsporta Jens Markvart tvrdi da je zamenu za Farfusa mnogo lakše naći za trke Svetskog endurans prvenstva nego za tako visoko specijalizovanu i specifičnu disciplinu kakva je DTM.

Augusto se složio s tom ocenom i prokomentarisao: “To je svakako slučaj, ako stvar posmatrate s čisto tehničke strane. Nije lako tek tako uskočiti u DTM auto bez mnogo testiranja.”

“Ali, još nismo ulazili u detalje. Tek treba da ostavim prvih nekoliko nedelja ove godine za sobom, a onda ću moći da se usredsredim na ostatak.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + ten =