FBI utvrdio, Naskar odahnuo: Nije rasizam, omča u garaži Taladege stoji od 2019.

NASCAR Media: Chris Graythen | Getty Images

Ispostavilo se da afera s omčom pronađenom na Taladega superspidveju, u garaži jedinog tamnoputog Naskar vozača Darela Bube Volasa, nije ništa više od bure u čaši vode.

Omča je primećena u nedelju, tokom trkačkog vikenda Naskar kupa na stazi u Alabami. Njeno prisustvo izazvalo je burne reakcije organizatora, medija, samog vozača i njegovog tima Ričard Peti motorsport.

Naskar je tim povodom otvorio istragu, u koju se uključio i FBI. Njegovi agenti veoma brzo su utvrdili da u pitanju nije čin rasističke mržnje, već nesporazum – omča se u dotičnoj garaži Taladege nalazi od prošle jeseni i zapravo predstavlja u tom obliku uvezan završetak konopca koji služi za zatvaranje vrata.

U izjavi tužioca i specijalnog FBI agenta zaduženog za ovaj slučaj navodi se: “U ponedeljak je petnaest FBI specijalnih agenata obavilo brojne razgovore u vezi sa situacijom na Taladega superspidveju. Posle opsežne analize činjenica i dokaza o ovom događaju, zaključili smo da nije počinjeno krivično delo predviđeno saveznim zakonom.”

“FBI je utvrdio da je garaža broj 4, u kojoj je omča pronađena, Volasu dodeljena prošle sedmice. Istraga je takođe otkrila dokaze, uključujući i autentičan video snimak koji je potvrdio Naskar, da je omča u garaži broj 4 bila u toj istoj garaži još u oktobru 2019.”

“Iako se sada zna da je ona u garaži 4 bila i 2019. godine, niko nije mogao znati da će prošle nedelje gospodinu Volasu biti dodeljena baš ta garaža.”

“Posle analize svih dostupnih činjenica i saveznih zakona, na mestu je odluka da se ne podiže savezna optužba. Zahvaljujemo Naskaru, g. Volasu i svima koji su sarađivali u ovoj istrazi.”

Naskar je u svom saopštenju istakao da je utvrđeno da Buba Volas nije bio žrtva zločina počinjenog iz mržnje, jer se omča koja služi za zatvaranje garažnih vrata nalazi na istom mestu barem od prošle jeseni, što je potvrđeno i fotografijama.

Dakle, rasističkog zlodela na Taladegi nema i niko iz Naskar bratstva nije pošao stopama Kju-Kluks klana.

Koliko god vremena bila delikatna i pogodna za preterane reakcije, možda bi nivo paranoje u padoku najpopularnije američke trkačke serije možda mogao da se spusti za koji stepen.