Ferviš uspešan, ali još bez pobede: Mislim da sam u trci 3 imao malo bolji tempo od Šedena

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Drugi uzastopni kineski WTCR takmičarski vikend doneo je drugo uzastopno odlično izdanje Komtuju rejsinga i njegovih “audija”.

 Kao i na Ningbou, sva četiri automobila belgijske ekipe stigla su do bodova u dve od tri trke, a Frederik Ferviš i Denis Dipon dodatno su osvetlali obraz ulaskom u pet najbržih u kvalifikacijama.

 Najviše poena osvojio je Ferviš (49), koji je posle pozicija 4 i 6 u prvoj i drugoj trci vikend završio u velikom stilu, izlaskom na drugi stepenik pobedničkog postolja.

 On je u trećoj trci startovao iz prvog reda, pored kasnijeg pobednika Gordona Šedena i najavio je juriš na prvi WTCR trijumf. To mu nije pošlo za rukom, ali je upisao šesti podijum u 2018. i popeo se na respektabilno osmo mesto u generalnom plasmanu, u kojem zaostaje 49 poena za liderom. Dodatno, izvezao je i najbrži trkački krug vikenda, postavivši trenutni rekord staze i potvrdio da je sada već jedan od značajnijih protagonista Svetskog turing kupa, umesto tek jedan od njegovih učesnika.

 Frederik je džentlmenski čestitao Šedenu, koga nije uspeo da ugrozi i napadne, iako je s tom ambicijom ušao u trku: “Mislim da je Gordon zaslužio ovu pobedu jer je imao tešku sezonu. Dobro je videti ga na vrhu sa svim ostalim “audijima”. Čestitam i Denisu, opet se pokazao dobro, a od prošlog vikenda naovamo pronašao je zaista dobar tempo. Imali smo manje-više sve automobile u bodovima i na podijumu i to je sjajno.”

 “Mislim da sam u trećoj trci imao malo bolji tempo od Gordona. Nije to bila prevelika razlika, ali mi je bilo teško da pronađem čisto mesto za preticanje i nisam želeo da dođe do do bilo kakvog neprestanog kontakta. Mislim da moram da budem zadovoljan drugim mestom. Bio sam konstantan tokom celog vikenda i nadam se da će biti još takvih dana.”

 Denis Dipon je tokom trkačkog vikenda u Vuhanu napravio nekoliko upadljivih gluposti, od kojih se ističe akcija u trci 3, kada je na krivini 11 nabacio ceo graničnik od guma na desni bok Šedenovog “audija”.

 Svejedno, taj mu je kiks prošao nekažnjeno i bez posledica po bilo kog od aktera. Dipon je na dve uzastopne kineske WTCR runde upisao dva treća mesta. U Vuhanu je, pored podijuma, u trkama osvajao još i pozicije 10 i 9 i u zbiru uknjižio 26 poena.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

 “Predstava mora da je bila dobra”, kazao je štićenik Kraljevskog auto-kluba Belgije. “Žao mi je što sam to učinio Gordonu, jer to nismo želeli. Udario sam u gume posle dugačke leve krivine jer nisam hteo da pogodim njega. Zato sam produžio u gume, ali su ga gume na kraju pogodile! Tempo je na početku bio dobar i to je pozitivno. U trećoj trci bili smo bolji nego u drugoj, posle nje smo izveli pozitivne promene na setapu.”

 Suzuka je sledeća WTCR stanica i vlada mišljenje da bi ona zbog konfiguracije mogla da pogoduje “audiju”. Dipon se s time generalno slaže, ali dodaje i jednu ogradu: “Mislim da bi Suzuka trebalo da pogoduje našim automobilima na pravcima, ali moramo da vidimo šta će biti s Balansom performansi i kompenzacionim težinama. Međutim, Komtuju se vrlo dobro pokazao i prilično sam siguran da ćemo i tamo biti apsolutno konkurentni.”

 Još jedan podijum Komtuju rejsingu doneo je Natanael Berton, završivši treći u drugom sprintu, posle upornih napada i odlično smišljenog i izvedenog manevra u kojem je obišao Pepea Oriolu. Bertonu je to prvi izlazak na WTCR pobedničko postolje, a vikend na Vuhanu bio mu je daleko najuspešniji u ovom takmičenju. Osim treće, osvajao je i pozicije 8 i 5, čime je obezbedio ukupno 34 boda.

 Četvrti u Komtuju kvartetu, Orelijen Panis, bio je najslabija karika u lancu. Mesta 9 i 7 u prvoj, odnosno drugoj trci donela su mu 10 poena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 3 =