FIA odobrila: WTCR menja kvalifikacioni format i redukuje troškove

Međunarodna automobilska organizacija (FIA) odobrila je nekoliko sportskih regulativa za Svetski kup turing automobila (WTCR) 2020.

Promene se prvenstveno odnose na kvalifikacioni format, ali imaju veze i sa rezanjem troškova.

FIA je pre svega potvrdila raspored vikenda sa dve i tri trke, predložen revidiranim kalendarom za predstojeću sezonu. Po tri trke za vikend voze se u Slovačkoj, Mađarskoj, Španiji i Italiji, po dve u Austriji i Nemačkoj.

Voziće se samo jedne kvalifikacije u tri faze, osim na Nirburgring-Nordšlajfeu, gde će biti jedna 60-minutna sesija.

Prvi deo kvalifikacija trajaće 20 minuta, a pet najbržih vozača biće nagrađeno poenima 5-4-3-2-1. Najbržih 12 iz Q1 će voziti Q2 i to 10 minuta. Finalna sesija će biti organizovana za pet najbržih iz Q2, a oni će takođe biti nagrađeni poenima 5-4-3-2-1.

Startni poredak za vikende na kojima će biti vožene tri trke biće određen finalnim rasporedom Q1 za prvu trku, za drugu će se uzeti prvih deset kombinovanih vremena, a takmičari će biti poređani po inverznom startnom rasporedu, dok će u trećoj prva petorica iz Q3 krenuti sa najboljih startnih mesta, a iza njih će se ređati pozicije iz Q2 i Q1.

Na vikendima sa po dve trke, rešetka prvog sprinta formira se prema inverznom rasporedu kombinovanih prvih deset vremena iz Q1 faze kvalifikacija. Pozicije 11. i 12. biće uzete iz Q2, a ostatak iz Q1. Druga trka će popuniti raspored prve petorice iz Q3, pozicije od šeste do 12. određuje rezultat Q2, a ostatak rezultat Q1.

Smanjenje troškova uključuje redukovanje broja turbo punjača na četiri tokom čitave sezone, a na automobilu može da radi maksimalno pet mehaničara.

Redukcija broja pneumatika podrazumeva da na prvom vikendu može da se iskoristi maksimalno 16 guma za suvo vreme. Za drugi vikend limit je 22 slika, ali sa 12 novih, dok će za treći biti dozvoljeno 26 slikova, od čega 16 novih.