Frančeska Rafaele: Govorili su mi da prestanem da se trkam jer je to muški sport, ali me nisu pokolebali

Italijanska automobilistkinja Frančeska Rafaele ima samo 18 godina i ove sezone je debitovala u TCR Italija.

Zapažen nastup imala je u “audiju RS3 LMS” ekipe BF motorsport, a pravu senzaciju je napravila kad je prešla u Targetov “hjundai” na pretposlednjem vikendu u sezoni, kad je kroz cilj prošla kao četvrta u konkurenciji 24 trkača.

Jedina preostala dama u TCR Italija za naš portal je otkrila kako se kretala njena karijera i šta su joj želje za budućnost.

“Počela sam sa kartingom kad sam imala devet godina, zahvaljujući mom ocu koji se i sam takmičio u toj kategoriji kad je bio mlad. Osvojila sam tamo sve što se moglo osvojiti, prvo italijanski šampionat, a onda i evropsku i svetsku titulu”, počinje priču Rafaele.

“Posle kartinga sam poželela da se oprobam u formulama, testirala sam Formulu 4, ali tada nisam uspela da obezbedim budžet da se takmičim. Tako sam dospela u Klio kup Italija prošle sezone”.

Posle godine navikavanja na drugu vrstu automobila, Frančeska se našla na spisku prijavljenih za TCR Italija.

“Veoma mi se dopao TCR auto, kao i samo takmičenje. Mislim da serija uopšte nije lagana i da je konkurencija na veoma visokom trkačkom nivou. Posle Klio kupa, stvarno nisam znala šta bih odabrala za ovu godinu. Bili smo u kontaktu sa BF motorsportom i posle nekoliko testova u “audiju” rešila sam da se okušam u toj seriji. Sve se to dogodilo zahvaljujući ljudima iz ekipe koji su me zapazili u Klio kupu i odlučili da mi daju šansu”.

Osamnmaestogodišnja Italijanka, koja još ide u srednju školu, debitovala je na Muđelu. Prvu trku je završila na impresivnoj petoj poziciji i odmah pobrala simpatije navijača.

“Bila sam zaista veoma srećna rezultatom, iako drugu trku nisam uspela da završim na tako visokoj poziciji. Svima je bilo jasno da mogu da držim korak sa konkurencijom i to mi je bilo veoma važno”, priznaje ona.

Da početak nije bio lak, svedoče i njene reči da je doživljavala neprijatne situacije u padoku samo zbog toga što je žensko.

“Kad sam bila mlađa bilo je i gore nego sada, sa svim tim vozačima i mehaničarima. Nisam imala snage da poverujem u ono što su pričali o meni. Mnogi su mi govorili da prestanem da se trkam, jer je to muški sport, ali to me nije sprečilo da nastavim”.

Izbor “audija” za početak sezone nije bio isključivo njena odluka, već samo činjenica da je od ranije poznavala ekipu koja ga servisira.

“Znali smo tim i odlučili da probamo sa njima. “Audi” je kul auto, sviđa mi se, ali je “hjundai” najbrži u seriji. Hteli smo da proverimo da li je to istina. Vozila sam samo jedan vikend sa “hjundaijem” i završila na četvrtom mestu, što mi je najbolji rezultat u sezoni. Nadam se da ću na poslednjem vikendu u Imoli biti još bolja i završiti godinu na najbolji mogući način”, iskrena je Frančeska.

“Na početku godine sam sanjala o tome da sve trke završim u prvih 10. Nažalost, nije tako bilo, ali sam fokusirana na poslednji vikend jer zaista želim da se pokažem u najboljem svetlu”.

Talentovana pilotesa još ne zna gde bi mogla da se trka dogodine, ali joj ideja o Trofeju za dame u TCR Evropa zvuči primamljivo.

“Nadam se da ću se takmičiti u TCR Evropa sa ekipom Target. Znam devojke koje se trkaju tamo, uvek sam gledala njihove nastupe, a serija deluje baš dobro. Potrebno mi je još sponzora da bih stigla tamo, zato mi je i veoma važno da ovu sezonu završim kako treba. To bi mi pomoglo da pronađem sredstva i postanem pravi trkač”.

“Naravno, sanjam da vozim WTCR. Mislim da mi je za svetski turing još rano, mada možda i nije. Svakako ne bih imala ništa protiv i da me sad pozovu. Volela bih da postanem profesionalni trkač i da moja strast postane moj posao”, završila je Rafaele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*