FRD (Ford) potvrdio TCR Azija program u 2017.

Ekipa FRD motorsports, bazirana u Hong Kongu, trkaće se u TCR prvenstvu Azije 2017. sa svojim “ford fokusima”.

Tim sa ogromnim iskustvom u Kineskom turing šampionatu, FRD je bio jedan od prvih učesnika azijske TCR serije. Startovao je još na njenoj inauguralnoj rundi u septembru 2015, ali su ga brojne falinke “fokusa” primorale da proteklih 18 meseci provede poboljšavajući auto na pistama u Aziji, SAD i Evropi.

Rezultati skorašnjih testova dovoljno su ohrabrili šefa ekipe Keneta Maa da najavi kampanju u kontinentalnom TCR prvenstvu 2017. Sezonu će otvoriti sa jednim automobilom, da bi malo kasnije tokom godine na pistu izvela i drugi.

“Naš drugi auto je trenutno u Evropi, gde na stazi Adrija prolazi kroz test balansa performansi i nadamo se da ćemo ga imati na raspolaganju za drugu rundu sezone”, objasnio je Ma. “Izveli smo brojne izmene na originalnom automobilu kako bismo ga učinili postojanijim i pouzdanijim. Bilo je jasno da on ima tempo i da mu je potrebno samo još neko vreme za razvoj, kako bismo mu poboljšali poizdanost. Sada smo uvereni da ćemo “fokus” moći da smestimo među čelne automobile serije.”

Vozačka postava FRD motorsportsa još nije otkrivena, mada prvi čovek ekipe želi bar jedno zvučno ime u kokpitu.

Vest o ustaljenijem prisustvu “forda” u azijskom TCR prvenstvu pozdravio je Dejvid Sonenšer, promoter serije: “Od našeg prvog takmičarskog vikenda pre dve godine na Sepangu, “fokus” je bio omiljen među navijačima i umeo je da pokaže impresivan tempo. Nažalost, zbog svog razvojnog programa tim nije mogao da se posveti seriji u punom programu. Prošle godine auto se povremeno trkao i pokazao je značajan napredak, ali su Kenet i njegova ekipa odabrali da se usredsrede na dalji razvoj, kako bi se ove godine vratili takmičenju. Radujemo se što će se Ford umešati u borbu sa već etabliranim imenima.”

Sezona azijskog TCR prvenstva 2017. imaće 12 trka i šest takmičarskih vikenda, s početkom na Sepangu u Maleziji u terminu od 10. do 12. marta. Karavan će tokom godine tri puta posetiti kineske i dva puta tajlandske autodrome, a završna runda vozi se 1-3. septembra u Šangaju.