Gavrilov posle trke 1 na Valelungi: Nisam dominirao, mučili smo se na treningu i kvalifikacijama

Peterburžanin Klim Gavrilov osvojio je prvu trku Turing kupa na FIA Motorsport igrama na Valelungi.

Iako nije bio najbrži na prvim kvalifikacijama, Rus je svoj “audi” s pol-pozicije povezao u prvi sprint. Nominalni vlasnik idealnog startnog mesta, Luka Engstler, pomeren je na začelje kolone zbog zamene motora na “hjundaiju” Tima Nemačka, koji je eksplodirao na prvoj kvalifikacionoj sesiji.

Gavrilov je odoleo početnom snažnom pritisku “hjundaija” Mata Homole, od kog se definitivno odvojio na restartu, posle intervencije sigurnosnog vozila.

Uprkos prednosti od 5,864 sekunde na cilju, ruski trkač ne misli da je na Valelungi dominirao: “Ne bih rekao da je ova pobeda bila dominantna jer smo se mučili da pronađemo brzinu na treningu i kvalifikacijama. U ovakvim trkama svašta može da se dogodi, a ja sam zadovoljan jer je sve prošlo dobro po mene.”

“Startovao sam veoma dobro i uspeo da zadržim Homolu pozadi. Znao sam da bi mogao da iskoristi prednost zavetrine i da proba da me obiđe ako bi uspeo da ostane odmah iza mene. Zato sam forsirao koliko god sam mogao da mu odmaknem, a potom sam držao svoj tempo do kraja”, kazao je Gavrilov.

Homola je u kvalifikacijama za trku 1, voženim po vlažnoj pisti, postigao treće vreme, a Engstlerov maler ga je podigao do pozicije u prvom startnom redu. Predstavnik Slovačke pokušavao je i nije uspeo da ulovi Gavrilova, dok mu niko od pratilaca nije pravio problem, pa je na cilj stigao drugi.

“Ovo nije loš početak, drugo mesto u trci 1″, rekao je Mato. “Radili smo mnogo da bismo unapredili auto u odnosu na jučerašnji trening. Dao sam sve od sebe i jurcao sam kao lud. Startovao sam dobro i sve vreme sam napadao, kao da sam vozio kvalifikacije. Ali, kako imam “saputnika” od 70 kg pored sebe, zahvaljujući Balansu performansi, a “audi” to nema, nisam mogao da držim tempo Gavrilova.”

“Audi” je skoro svuda bio malo brži i nije bilo moguće da ga uhvatim. “Hjundai” je najteži auto ovog vikenda, što se vidi i po tempu.”

“Zahvaljujem se ekipi, ovo mi je prvi trkački vikend sa njima i impresioniran sam time kako rade. Sada se okrećem sutrašnjoj trci 2. Sasvim je moguće da će biti vlažno, prognoza to najavljuje. To može mnogo da izmeni stvari, ja startujem četvrti i ostalo je mnogo ciljeva za koje se vredi boriti! Poradićemo još na setapu. Biće teško, imam dva “audija” pred sobom, ali ću dati sve od sebe.”

Za drugi “audi” na subotnjem pobedničkom postolju postarao se Žil Magnus, koji je branio boje Belgije i stigao do najnižeg stepenika podijuma.

Bitka za treće mesto bila je živa, a Magnus je u njoj savladao direktne suparnike, Toma Koronela (uz kontakt) i Džona Filipija (četiri kruga pre kraja), predstavnike Holandije i Francuske.

Magnus je ocenio “Definitivno naporna trka. Znali smo posle kvalifikacija da će nam start sa šestog mesta otežati život. Na startnoj rešetki mi se pokvarila ručna kočnica, pa sam morao da startujem bez nje, a to je komplikovano. Zato nisam napredovao na startu, ali sam posle napadao kao lud, na svakoj krivini, iako su se momci ispred mene dobro branili. Pogotovu to važi za Toma Koronela, njega nije lako obići. Dao sam sve od sebe, a trku 2 startujem s pol-pozicije i tome se radujem.”

Iza Magnusa će u odlučujućem nedeljnom sprintu krenuti Gavrilov, Koronel i Homola.

Titula osvajača Turing kupa inauguralnih FIA auto-sportskih igara pripašće onoj naciji koja osvoji najviše bodova u obe trke vikenda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*