Gavrilov slavio u Moskvi, prvi od starta do cilja

Vozač “folksvagena“ Klim Gavrilov osvojio je prvu trku Ruskog TCR šampionata voženu na Moskovskom autodromu.

Kao drugi kroz cilj je prošao Andrej Maslenjikov u “kupri“ DSG, dok je pobedničko postoje kompletirao branilac titule i lider prvenstva Dmitrij Bragin u “audiju“.

Start je bio leteći, a Gavrilov je s pol-pozicije zadržao prvo mesto ispred Maslenjikova, dok se na treće mesto probio Bragin ispred Vitalija Dudina u “golfu“.

Međutim, iza njih je na prvoj krivini nastao haos koji je iz trke izbacio četiri automobila. Timur Šigabutdinov u “audiju“ izvo je odličan start, ali je u pokušaju da se probije napred sleteo na travu, izgubio kontrolu nad “audijem“ i udario u “kupru“ Grigorija Burluckog. U isto vreme Kiril Ladigin u “ladi“ je kasno kočio i zakačio “leon“ Pavela Jašina. Jašin je sleteo sa staze, a Ladigin je zatim udario u Timurov “audi“ koji je bez kontrole sekao stazu. Vladimir Šešenjin u drugoj “ladi“ nije uspeo da izbegne Ladiginovu “vestu“, pa je svog timskog kolegu udario otpozadi.

Epilog ovog sudara je odustajanje Šigabutdinova i Šešenjina na licu mesta, dok su Burlucki i Ladigin svoje automobile dovezli do garaža, a jedino je Jašin nastavio trku.

Gavrilov je napravio malu razliku u odnosu na Maslenjikova, dok su pritisak na drugoplasiranog vozača “kupre“ vršili Bragin i Dudin. Do četvrtog kruga ova borba prerasla je u četvoromeč za prvo mesto, ali preticanja nije bilo.

Mihail Gračov u “ladi“ se polako probijao napred, u četvrtom krugu je pretekao Jefima Gantmahera i Vladimira Gorlača u “seatima“.

U petom krugu Anton Badojev u “leonu“ je napao Vitalija Dudina, ali promene pozicija nije bilo.

Od sedmog kruga, pa do samog kraja vodila se velika borba za šesto mesto između Romana Golikova u “golfu“, Ivana Lukaševiča i Aleseja Dudukala u Lukoil “audijima“. Njoj su se u osmom krugu priključili i Irek Minahmetov u “audiju“ i Lav Tolkačov u “leonu“.

U osmom krugu se jedini vozač “honde“, Oleg Haruk, spektakularno okrenuo na stazi, ali je nastavio trku, dok je u sledećem krugu sa staze sleteo Mihail Stepanov u “leonu“ i izgubio nekoliko pozicija.

U devetom krugu Dudin je iskoristio zavetrinu Dmitirija Bragina i na najdužem pravcu pokušao je da pretekne vozača “audija“. Međutim pilot “folksvagena“ je kasno kočio, sleteo je sa staze na poslednjoj krivini i ostao zaglavljen u šljunku.

Borba za šesto mesto je sada postala borba za peto, a dva Lukoil “audija” kao da su počela da gube tempo. U 10. krugu Minahmetov je pretekao Dudukala, da bi samo krug kasnije to pošlo za rukom i Tolkačovu. Krug kasnije, Minahametov je pretekao i Lukaševiča i dočepao se šestog mesta, ali je nedugo zatim, prilikom napada na Golikova, pogrešio i pao na deveto, izgubivši pozicije od Lukaševiča, Dudukala i Tolkačova.

Gavrilov je bez većih problema trijumfovao ispred Maslenjikova i Bragina, dok je usamljen na četvrtom mestu kroz cilj prošao Badojev. Golikov je do kraja trke uspeo da se odbrani od napada i osvoji peto mesto, dok su iza njega kroz cilj prošli Lukaševič, Dudukalo, Tolkačov i Minahmetov.

Prvih deset kompletirao je Mihail Stepanov, a jedini klasifikovani vozač Lada sport Rosnjeft tima bio je jedanaestoplasirani Mihail Gračov.

Gavrilovu je ovo druga pobeda u 2018 – prvu je postigao na otvaranju sezone u Groznom, kada je još vozio za Lukoil rejsing tim. Maslenjikov je u Turing (TCR) klasi RSKG debitovao na prethodnoj rundi serije, a danas je došao do prvog podijuma.

Druga trka TCR Rusija u Moskvi na je programu sutra od 10:40.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 10 =