Geri Pafet nastavlja karijeru kao vozač HWA tima u Formuli E

Mercedesov DTM as Gari Pafet pronašao je angažman za period posle DTM-a: on će se trkati u Formuli E u sezoni 2018/19 kao pilot novog tima HWA.

 U pitanju je trkačka organizacija koji od 2000. godine rukovodi DTM operacijom Mercedesa i koja u Formulu E ulazi kao potpuno nova ekipa, pod imenom HWA rejslab (RACELAB).

Njom će upravljati Ulrih Fric, danas prvi čovek Mercedes-AMG DTM ekipe, koja istupa iz nemačke premijum turing serije na završetku aktuelne sezone.

HWA u Formuli E ima ulogu Mercedesove prethodnice, jer će se proizvođač iz Štutgarta u sezoni 2019/20 u takmičenje električnih jednoseda uključiti u punom fabričkom kapacitetu.

DTM šampion iz 2005. i pretendent na ovogodišnju krunu, Pafet je učestvovao na prvom ruki Formula E testu u Marakešu u januaru ove godine. On tvrdi da je uzbuđen što će u petoj sezoni ovog šampionata voziti za HWA.

Ovo je u suštini prvi put da u 15 godina menjam seriju i trkački automobil. To će biti veliki izazov i za mene i za tim”, kazao je Englez, koji je nekada bio F1 test vozač Meklaren Mercedesa.

“Većina nas dolazi u Formulu E iz DTM-a i imaćemo mnogo da učimo. Na početku nam svakako neće biti lako, ali spremni smo i radujemo se tome.”

“Formula E je serija koja mnogo obećava i ima velike izglede, sjajno je što joj se priključujem. Gledao sam trku u Marakešu početkom godine i zadivila me je atmosfera. Potpuno se razlikuje od DTM-a i bilo čega što sam video ranije.”

Kada to kaže, Pafet misli na činjenicu da se sav takmičarski program Formule E odvija u jednom jedinom danu: Na taj novi format moramo da se priviknemo i da prilagodimo naš pristup trkačkim vikendima. Nivo vozača i timova definitivno je veoma visok.”

Tim HWA rejslab imaće sedište u posebnoj radionici izrađenoj u HWA sedištu u Afalterbahu, u kojem postoje i odeljenje za montažu i simulator.

Ulrih Fric je rekao da se raduje izazovima koji prate Formulu E i nastavio: Tokom proteklih meseci mnogo smo se trudili da postavimo čvrste temelje za naš ulazak u ovu žestoko konkurentnu seriju. U tom poslu mnogo su nam pomogla iskustva stečena u saradnji sa Venturi timom, koji smo prošle sezone podržavali kao tehnički partner.

Tokom 2017/18 za Venturi su vozili Maro Engel i Edoardo Mortara, bivši i još aktuelni DTM trkači Mercedesa.

Sada smo dobro organizovali sopstvene redove kako bismo se takmičili pod svojom zastavom. Novom izazovu pristupamo sa zdravom mešavinom samopouzdanja i poštovanja. Našem timu sledi godina učenja, ali sam uveren da ćemo se vrlo brzo etablirati i da ćemo u seriji biti konkurentni.”

Ime drugog vozača tima HWA rejslab tek treba da bude objavljeno, a to bi moglo da bude učinjeno već tokom predsezonskog testa Formule E u Valensiji, planiranog za iduću sedmicu.

Od sadašnjih DTM pilota Mercedesa, angažman u električnoj formuli je osim Pafeta pronašao i Mortara, koji će voziti za Venturi. Paskal Verlajn se rastao od Mercedesa, pa njegova dalja karijera nije briga firme iz Štutgarta. Pol di Resta i Danijel Hunkadelja zainteresovani su za DTM i po odlasku “trokrake zvezde” iz serije, a Lukas Auer se o tome dosad nije izjašnjavao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven − seven =