Gerijeri: Cilj je bio da u Maleziju odem kao kandidat za titulu, u tome sam uspeo

Esteban Gerijeri napušta Makau kao jedan od četvorice pretendenata na titulu u Svetskom kupu turing automobila, o kojoj će odluka pasti na poslednjoj rundi serije, polovinom decembra u Maleziji.

Posle 27 izvezenih trka Minihov uspešniji Argentinac je drugi u generalnom poretku vozača, 9 bodova iza lidera Norberta Mihelisa, a 2 poena ispred Ivana Milera i 19 ispred Teda Bjerka. Za raspodelu je na Sepangu ostalo još 85 bodova.

Na ulicama Makaua “honda” nije bila na visokom nivou, namučili su se svi njeni piloti, a Gerijeri je morao žestoko da se bori da bi nedeljne trke završio kao četvrti i deseti.

Priliku da startuje s pol-pozicije u trci 2 on je izgubio kada je po kazni pomeren 3 mesta naniže u startnoj rešetki. Taj sprint je vozio borbeno: u ranoj fazi je na krivini Lisabon otvorio prolaz pored Jana Erlahera i dočepao se trećeg mesta i potencijalnog podijuma. Kasnije nije mogao da se odupre napadu “đulijete” Kevina Čekona, ali je “golf” Juana Kristofersona ipak zadržao za sobom.

S problematičnom kombinacijom Balansa performansi i kompenzacione težine, “sivik” nije imao dovoljno veliku brzinu na pravcu i utoliko je bio primetniji Gerijerijev trud da parira protivnicima na superbrzoj krivini Mandarin orijental. Tu se po ponašanju njegovog automobila primećivalo u kolike ekstreme Argentinac mora da se upušta da bi organizovao svoju defanzivu.

“Izvukli smo se u nedelju i na tome veliko hvala timu. U subotu smo isprobali setap koji mi nije baš odgovarao, pa smo za nedelju izveli promene koje su stvari učinile mnogo boljim. Auto je bio dobar na krivini Mandarin orijental, što je bilo izuzetno važno za odbranu na glavnom pravcu. To je bio jedini način da se osvoje solidni bodovi. U generalnom pre Malezije zaostajem devet bodova, ali je moj cilj oduvek bio da tamo odem kao jedan od kandidata i u tome sam uspeo”, zaključio je trkač iz Buenos Ajresa.

Bebu Đirolami je obe nedeljne trke završio van poena, kao devetnaesti i sedamnaesti. On se požalio na startno mesto s kog nije video signalni semafor, a prikočile su ga i mere samospasavanja na koje je bio prinuđen zbog povišene temperature rashladne tečnosti “sivika” #8.

“U subotu je bilo teže nego u nedelju. Jedno od svetala na semaforu nije radilo, pa sam morao da se zaustavim dva metra iza svog startnog mesta samo da bih video semafor. Zato nijednom nisam startovao dobro. U trećoj trci auto je signalizirao povišenu temperaturu motora, pa sam morao da isključim motor i resetujem ga. Tu sam izgubio nekoliko pozicija, a zbog tog problema nisam mogao da vozim ofanzivno”, utvrdio je Đirolami, koji je posle Makaua pao sa šestog na osmo mesto u generalnom.

Tim menadžer Dominik Grajner utvrdio je da je njegova ekipa osvojila svaki realno raspoloživ poen u Makauu: “Esteban zaostaje 9 bodova na vozačkoj tabeli, ali je u subotu zaostajao devet, dakle još smo u igri i borićemo se na Sepangu. Nikad nije sigurno da ćete Makau napustiti sa dva cela automobila, pa smo i zbog toga zadovoljni. Nedelja je mogla da bude katastrofa, a na sreću nije ispalo tako.”

Bledi rezultati na uličnoj pisti Guja osudili su donedavno vodeći Minih motorsport na treće mesto u kategoriji timova. Vodeći Cijan rejsing odmakao je čak 88 poena, a BRC Hjundai Skvadra korse je 16 poena daleko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + thirteen =