Gerijeri: Hvala Tijagu što me je propustio, svima nam je važno da vozač Honde bude šampion

Na WTCR vikendu na Suzuki niko nije osvojio više bodova od Estebana Gerijerija, vozača “honde” Minih motorsporta.

Argentinac je u Japanu upisao 57 poena i posle osme runde Svetskog kupa turing automobila vratio se na čelo tabele, sa 6 bodova više od Hjundaijevog Norberta Mihelisa.

Pobedivši u subotu, Esteban se namučio u prvoj nedeljnoj trci, završivši je deseti, da bi dan i vikend zaključio vrednim izlaskom na drugi stepenik podijuma, u čemu mu je značajno pomogao kolega iz KCMG Honde, Tijago Monteiro.

Osim što su ga vratili na čelo poretka, pobeda i podijum na Hondinoj pisti učinili su Gerijerija izuzetno ponosnim: “U subotu smo doneli Hondi pobedu na njenoj domaćoj stazi, a u nedelju smo, zahvaljujući drugom mestu, ponovo na čelu u borbi za titulu.”

“Moja trka 2 bila je prilično loša, čak bih rekao i užasna jer smo se prilično mučili, uglavnom u njenom drugom delu. Zato sam bio veoma zabrinut. Ali, izuzetno sam ponosan na ekipu, na to kako smo uzvratili posle vrlo teške situacije, na preokret koji smo uspeli da izvedemo u samo nekoliko minuta.”

“Razumeli smo šta se dogodilo, promenili smo mnogo parametara na setapu i potpuno smo promenili ponašanje automobila. U trci 3 bio sam veoma brz, držao sam dobar tempo, pratio sam vodeće i na kraju sam prestigao Tijaga, kad me je on propustio. Nažalost, on je napravio smešnu grešku i nije izašao na podijum s nama. Zaslužio je drugo mesto, ali mi je mnogo pomogao u šampionskoj bici, u ovoj fazi svaki poen je od koristi. Zahvalan sam Tijagu što mi nije otežao život na preticanju, jer je za sve nas dobro ako vozač Honda rejsinga osvoji ovaj šampionat.”

“Veoma sam srećan – ubeležili smo pobedu, podijum i mnogo poena ovde u Japanu, bolje nije moglo.”

Estebanov bilans u Japanu, koji uključuje deveti izlazak na pobedničko postolje u 2019, predstavlja ogroman preokret u odnosu na užasan vikend koji je doživeo na prethodnoj rundi na kineskom Ningbou.

“U Kini smo bili konkurentni, ali nismo imali mnogo sreće. Čini mi se da je na Suzuki situacija bila suprotna, jer u trci 2 umalo što mi nije pukla guma, pa sam imao sreće da je uopšte završim. Ponekad vam je takva doza sreće potrebna. U Kini nismo osvojili ni bod, a ovde smo osvojili više od 50. Važno je da ostanemo u igri za titulu i u tome zasad uspevamo. Ima još mnogo da se vozi, ali je važno da stalno delujemo konkurentno i da smo ovog vikenda osvojili više poena od bilo koga drugog. Sledeća stanica nam je Makau, to je meni kao vozaču jedan od najvažnijih trenutaka u godini i baš mu se radujem.”

Drugi Minihov adut Nestor Đirolami završio je nedeljne trke kao jedanaesti i četrnaesti i opstao je na šestom mestu u generalnom.

Nestor je nedelju na Suzuki opisao kao težak dan: “Startovao sam jedanaesti i dvanaesti. Tempo na kraju trke 2 bio je jadan i bilo mi je nemoguće da odbranim poziciju od automobila s većom krajnjom brzinom. Benjamin Lojhter me je udario kada me je preticao i znao sam da će ga sudije kazniti, što se i desilo. Izmenili smo setap za trku 3, ali sam već u prvom krugu zadobio udarac, izgubio nekoliko mesta i posle toga sam vozio defanzivno. Problem na drugim kvalifikacijama u petak bio nam je najveća prepreka i od njega se nismo oporavili. but we are leading the Teams’ Championship, which is really important.”

Minih motorsport napustio je Suzuku kao drugi u ekipnom poretku, sa 4 boda manje od Cijan rejsinga.