Gerijeri: U Makauu jaganjci postaju lavovi

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

“Sivik tajp R TCR” bi u teoriji mogao upisati još jednu titulu tokom završnog vikenda inauguralne sezone Svetskog kupa turing automobila na ulicama Makaua.

Esteban Gerijeri je, sa još šestoricom vozača, u konkurenciji za osvajanje vozačkog naslova, kao jedini pilot “sivika” u tom društvu, dok ekipa Minih motorsport ima priliku da se domogne timske titule, a trenutno je treća u toj kategoriji.

Argentinac se tokom sezone popeo na podijum pet puta – uključujući i pobedu na Nirburgringu – a prošle godine kao WTCC vozač Honde nije optimalno iskoristio prilike na stazi Guja. Gerijeri ne krije činjenicu da je na početku sezone cilj bio osvajanje titule.

“Stigli smo na poslednju rundu sa prilikom da osvojimo titulu, što je zasluga dobrog automobila i napornog rada ekipe tokom cele sezone, iako nam stvari nisu išle sve vreme u korist. Zaostatak je veliki i u vozačkom i u timskom poretku, tako da naša sudbina nije u našim rukama, ali kad morate da se borite za nešto, tada jaganjci postaju lavovi i to moramo da uradimo.”

Njegov timski kolega Jan Erlaher cilja da upotrebi iskustvo koje je na uličnoj stazi Makau Guja stekao prošle sezone, kako bi prekinuo seriju malera i loših rezultata. Pobednik trka na Hungaroringu i Zandvortu, mladi Alzašanin je takođe treći najbolji vozač u kvalifikacijama u sezoni.

Erlaher smatra da razlog za njegove loše rezultate u drugoj polovini sezone splet mnogih faktora: “Malo loše sreće, malo incidenata i nekoliko vikenda gde nam BoP nije išao na ruku. Ali, Makau je prazan list papira. Videli smo i ranije da ovde može svašta da se desi i iskoristiću iskustvo od prošle sezone na najbolji mogući način kako bih osvojio što više poena za timski šampionat i nadam se da ću nagraditi sve one koji su igrali veliku ulogu u ovom projektu 2018.”

Timo Šajder će ovog vikenda debitovati na stazi Guja i odlučan je da iskoristi sve svoje trkačko iskustvo da bi ovu delimičnu kampanju za volanom automobila sa prednjom vučom završio osvajanjem poena i time pomogao ekipi Minih u trci za timsku titulu.

Dvostruki DTM šampion kaže da se od priključenja takmičenju najviše radovao upravu pisti u Posebnoj administrativnoj oblasti Kine: “Nikada nisam vozio Formulu 3 ovde, tako da će ovo biti novo iskustvo za mene. Učio sam stazu pomoću simulatora, pa bar znam raspored krivina, ali to ne može da zameni iskustvo na stazi pa se radujem početku prvog treninga. Bio sam blizu osvajanju poena nekoliko puta, voleo bih da osvajanjem poena završim sezonu.”

Prethodna generacija “honde sivik tajp R TCR” osvojila je dve trke TCR Internacionalne serije na stazi Makau Guja: 2015. je slavio Rob Haf, a 2016. Tijago Monteiro.