Gerijeri: Koronel će mi biti referenca za rezultate koje postignem u “ševi kruzu”

Trkačka priča Estebana Gerijerija zanimljiva je i više puta izložena na stranicama ovog portala.

Trkač iz Buenos Airesa mnogo se trudio da uspe u jednosedima u Evropi i nastupao je u kategorijama kao što su F3, Formula 3000, Formula Reno 3.5 i Superliga Formula. Posle dva vicešampionska naslova u Indilajtsu, posvetio se turing trkama u rodnoj Argentini, a zapažen WTCC debi izveo je prošle godine u Kamposovom “ševi kruzu”.

Opako brz na Termama, Esteban je okupirao čelo poretka na oba treninga, kao i u Q1 i Q3 kvalifikacionim rundama. Krug vredan pol-pozicije – najbrži tokom celog trkačkog vikenda – brisan mu je zbog prolaska kroz crveno svetlo na izlasku iz boksa. U trci 1 odustao je zbog kvara kvačila, dok je drugi sprint okončao kao šesti.

Sada Gerijeri ima obezbeđenu najmanje polovinu WTCC sezone, ponovo sa Kamposom i “kruzom”, a njegov zemljak Pečito Lopes dokazao je 2012. da takve ili slične kampanje mogu bogato da se isplate i da donesu priznanja na globalnom nivou.

Vreme će pokazati hoće li se o 32-godišnjem pilotu jednog dana govoriti kao o turing velikanu, a zasad je izvesno da Estebanu u 2017. sledi barem parcijalni, ako ne i potpuni dupli program, jer će u nacionalnom Super TC2000 prvenstvu predvoditi fabrički napad Sitroena. S druge strane, budžet za celu takmičarsku WTCC godinu ima lepe šanse da bude kompletiran, što bi Argentincu garantovalo svih 20 startova u šampionatu.

U razgovoru za italijanski Motorsport.com, Gerijeri je otkrio o čemu razmišlja uoči početka sezona obeju serija, uz poseban osvrt na preplitanje obaveza na nacionalnoj i globalnoj sceni.

Srećan povratak u WTCC!
– Hvala, prezadovoljan sam! Sigurno ću se trkati do polovine sezone, ali postoje dobre šanse da nastavim sve do kraja šampionata. U ovom času razmišljamo samo o tome da postignemo dobre rezultate, da se pokažemo u dobrom izdanju za naše sponzore i sve koji su nam pomogli.

Posle zapaženog prošlogodišnjeg debija u Kampos rejsingu, ponovo si s istim timom. Time si zadovoljan?
– Svakako, bilo je važno da nastavim s njima, jer se već poznajemo i pronašli smo način da dobro radimo zajedno, izvrsno sjedinjeni u namerama. I na mojoj i na njihovoj strani postoji ista volja, s tom prednošću da sad počinjemo smireno, a ne kao 2016, kad je sve rađeno u žurbi i kada se nismo poznavali. To će biti naša jača strana na koju moramo da se oslonimo da bismo prošli dobro.
Uspećeš da izvezeš neki test pre Marakeša?
– Nažalost ne, ali izlazak na pistu bez ijednog treninga već je postao odlika koja me prati. Dešavalo se mnogo puta da dođem da se trkam u Evropi a da nisam imao priliku da vozim predsezonske testove! Međutim, pristup se ne menja, baš naprotiv, osećam da sam sve jači i jači. Danas imamo i druge mogućnosti da vežbamo, na primer tako što treniramo u simulatoru i gledamo onbord video snimke da bismo naučili staze. Najteže će biti kada krenemo da se bavimo automobilom kako bismo pronašli detaljna rešenja za set-ap. Međutim, vikend je svima isti, zato treba da se dobro usredsredimo na sebe same, s nadom da nećemo grešiti.

Photo Francois Flamand / DPPI.

Prošle godine debitovao si na pisti Terme Rio Ondo, koju dobro poznaješ i gde si se sjajno pokazao. Da li si se ranije susretao sa stazama koje su na ovogodišnjem WTCC kalendaru?
– Po mom mišljenju važnije je poznavati piste nego automobil. Na Termama sam imao prednost jer sam vozio kod kuće, i to auto sličan onim u Super TC2000, razlikovale su se samo neke sitnice i gume. Od staza sa kalendara, poznajem Moncu, Hungaroring i Makau, naravno pored Termi. Ostale ću naučiti na simulatoru.

Među njima je i mitski Nordšlajfe. Plaši li te?
– Tu stazu morate naučiti pre nego što sednete u auto, ali me ne plaši, naprotiv, mnogo me motiviše! Već sam počeo da radim na njenom upoznavanju. S obzirom na sve moje obaveze, neću imati mnogo vremena, zato moram odmah da počnem s treningom i sa studiranjem svake krivine.

Šta se nadaš da možeš da postigneš sa “ševroletom”?
– U “kruzu” će se trkati i Tom Koronel, vrlo iskusan i moćan, pa ću od njega morati da pokušam da naučim što više. Tom je moja rezultatska referenca. Ostale automobile sam video u akciji, ali ne bih umeo da ih ocenim. Smatram da su “volvo” i “honda” veoma konkurentni, ali pošto sam ja izvezao samo jednu trku u “ševroletu” – istina postigavši izvanredne rezultate – još mi ne polazi za rukom da izvedem procenu našeg nivoa u odnosu na njihov. Između ostalog, oni su na Termama nosili balast. Mislim da možemo da budemo u igri i pri identičnim težinama.

Tvoj cilj je top 10?
– U ovom trenutku ne bih umeo precizno da kažem koliki je naš potencijal, svakako želim da uđem u zonu bodova. Posle prvih trka razumećemo nivo naših protivnika, ali ako mi budemo dobro radili na svakom detalju, postoji mogućnost da prikažemo dobre performanse.

Postoji li vozač koji te inspiriše?
– Iskreno – ne. Znam da je WTCC nivo visok i da moram biti spreman da se suočim sa najboljima.

Šta se menja u glavi trkača koji stupa u jedan svetski šampionat?
– Kod mene se, iskreno, nije mnogo promenilo. Volim da se takmičim i želim da učim tokom rada s ekipom, da iskoristim svaku stvar koja nam ide u prilog. I to važi kako za WTCC, tako i za karting trke. Svestan sam da dobri rezultati mogu da vam daju veću medijsku pažnju, jer je to svetski šampionat, ali pristup nikad ne treba da se menja.

U kojim aspektima misliš da treba da se poboljšaš kao trkač?
– Uvek postoje prilike da se poboljšate, dakle sveobuhvatno radimo na tom planu. Nisam ja taj koji treba da procenjuje moje slabe tačke, već onaj ko analizira. Svestan sam grešaka koje počinim i uvek pokušavam da ih analiziram, kako ih u budućnosti ne bih ponavljao. Dobar vozač uvek mora da bude maksimalno koncentrisan, da pokušava da ulovi desetinke u pogodnom trenutku koji mu se ukaže, da zna da odredi koju strategiju da primeni i da dobro kontroliše trku iz kruga u krug. Po mom mišljenju, nije najbolji vozač onaj koji je moćan samo u jednom krugu, već onaj koji ne varira, stabilan je i inteligentan.

Ove godine ćeš se trkati i u Super TC2000 seriji i u Svetskom prvenstvu. Kakve razlike postoje između automobila?
– Super TC2000 automobili imaju V8 motor od 450 KS, dakle malo su snažniji od TC1 WTCC, a ovi su, sa svoje strane, bolji u krivinama i imaju bolje gume. Na primer, na Termama je pol-pozicija za Super TC2000 iznosila 1:42.5, dok sam ja u WTCC-u vozio 1:42.8. Stoga verujem da je nivo oba automobila veoma sličan. U oba slučaja je prednji pogon, menja se samo nešto u stilu vožnje.

To znači da je prednost što ćeš voziti toliko mnogo trka, bićeš maksimalno utreniran.
– Svakako. Pozitivno je što ću biti veoma aktivan u automobilu, a minus će biti brojna putovanja koja me očekuju. Imaću malo vremena da se odmorim, a česte promene vremenskih zona sigurno mi neće lako pasti.

Zahvaljujući kombinovanom argentinskom i globalnom programu, ti ćeš na pisti biti praktično svake nedelje?
– Super TC2000 počinje 26. marta, dve nedelje pre nego što kreće WTCC. Od aprila meseca imaću jednu trku svakog vikenda i tako tokom pet nedelja u nizu. Ali, ja sam još mlad, dobro sam fizički trenirao da bih podneo takav zadatak. Moraću dobro da jedem i da spavam da bi sve išlo kako treba, ali sam zaista srećan što me očekuje jedna takva sezona, jer ću izvesti mnogo trka i zabaviću se.