Gerijeri: Lom izduva koštao me je snage, ali sam žestoko branio četvrto mesto

Photo Marc de Mattia / DPPI

Esteban Gerijeri osvojio je najviše bodova za Hondu i Minih motorsport na ulicama Vuhana, ukupno 25 za ceo trkački vikend.

Argentinac se za poslednji nedeljni nastup kvalifkovao kao peti, ali je izveo raketni start i našao se na drugom mestu već posle nekoliko zavoja. Međutim, u tom prodoru je isekao drugu krivinu i tako stekao prednost nad “audijima” Komtuju rejsinga, pa mu je direktor trke naložio da vrati dve pozicije.

Ako posle restarta nije mogao da dostigne nijedan od tri “audija” pred sobom, Esteban je do kraja trke od 23 kruga odolevao intenzivnim pritiscima Natanaela Bertona, i to sa ranjenim automobilom. Na njegovoj “hondi” je u jednom ranijem kontaktu oštećen izduvni sistem, pa je “sivik” tokom bar trećine distance za sobom ostavljao varnice i bila je potrebna nemala veština da se četvrto mesto zadrži.

Gerijeri je na startu trke 2 izguran i izgubio je pozicije, pa ju je završio tek kao trinaesti. Pozitivan finiš dana bio je utoliko dragoceniji.

Četvrto mesto je dobar način da se stavi tačka na inače težak vikend”, sumirao je Argentinac. “Auto je postajao sve bolji iz sesije u sesiju, a ovo je dobar rezultat za ceo tim i njihov veliki trud. Startovao sam sjajno, poguran sam na prvoj krivini i morao sam da siđem sa staze. Tako sam osvojio dve pozicije, a kontrola trke mi je kazala da moram da ih vratim, misilm da je to bilo u redu. Pred kraj sam vozio sa polomljenim izduvom, to me je koštalo snage i značilo je da moram baš žestoko da se branim i zato sam zadovoljan rezultatom.”

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

 Erlaher je takođe izguran na početku drugog sprinta, koji je završio kao petnaesti. U poslednjoj vožnji poboljšao se za tri mesta, ali je to bilo postignuće za prestiž, jer nije donosilo nijedan bod. Završivši vikend potpuno praznih šaka, Milerov sestrić skliznuo je na deveto mesto u generalnom poretku.

Alzašanin je svoju trkačku nedelju u Vuhanu ocenio kao tešku, a problem je počeo od kvalifikacija: Pošto sam u subotu na cilju bio četvrti, u nedelju smo prešli na setap koji nije bio naročito po mom ukusu. Ipak, trebalo je da funkcioniše OK, ali su me dva puta blokirali u mom poslednjem Q1 krugu, pa sam se kvalifikovao kao 21. Na uličnoj stazi se s tog mesta ništa ne može učiniti. Jesam dva puta dobro startovao i mogao sam da pretičem, ali sam jednostavno pošao sa isuviše dalekog mesta da bih se borio za bodove.

Timo Šajder bio je najmalerozniji Minihov trkač u Vuhanu. U prvom krugu obeju nedeljnih trka njegov auto je nastradao u kontaktima i dva puta je odustajao. Nemac je u dve trke izvezao ukupno četiri kruga, tri u prvom i jedan u drugom sprintu.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Dvostruki DTM šampion kaže da mu je nedelja donela neverovatne frustracije: Nisam izvezao pun krug u trkačkom tempu i nisam imao ni priliku da osetim unapređenja koja je ekipa tokom vikenda izvela na automobilu. U trci 2 je konkurent skrenuo u mene, a u trci 3 staza preda mnom bila je potpuno blokirana i nisam imao kud, a auto je opet pretrpeo krupnu štetu. Ekipa je sjajno radila da mi između trka sredi vešanje, ali ovo nažalost nije bio naš vikend.

Tim menadžer Dominik Grajner pohvalio je rad svojih ljudi u Vuhanu: Završili smo vikend vrlo dobrim Estebanovim četvrtim mestom i to je odraz činjenice da ekipa od prvog treninga do poslednje trke nije prestajala da poboljšava automobil. Za to zaslužuju veliko priznanje. Šteta je što je Jan blokiran u kvalifikacijama, jer mislim da je posle vožnje kakvu je prikazao u subotu i u nedelju mogao da postigne nešto slično. Timo se u obe trke jednostavno našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.”

“Sva tri automobila su cela, a to je dobra vest posle sudara koje smo u nedelju viđali u Vuhanu”, zaključio je Minihov prvi operativac.

Posle osmog WTCR vikenda, Minih motorsport je treći u ekipnom poretku, Gerijeri je šesti u vozačkom plasmanu. Smešten između Vernea i Mihelisa, on je najbolje rangirani pilot “honde sivik tajp R”.

Sledeća WTCR runda vozi se za tri nedelje na Suzuki, Hondinoj domaćoj pisti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − five =