Gerijeri: Tužan sam što nisam osvojio titulu, ali uvek postoji i revanš!

Esteban Gerijeri postao je WTCR vicešampion u najdramatičnijoj završnici jednog globalnog turing šampionata.

On je u odlučujućoj kasnoj, kišnoj večernjoj trci 3 na Sepangu vozio odvažno i brže od konkurenta Norberta Mihelisa i u početnoj fazi provizorno je imao titulu u džepu.

Međutim, u vreme kada je Esteban vodio trku, a Mihelis bio četvrti (što bi naslov isporučilo Hondinom trkaču), Mikelu Askoni nije bilo mrsko da se posredno umeša u njihov duel. On je napao Argentinca i pogurao njegov “sivik” preko ivice staze. U klizanju po travi, Minihovoj “hondi” je zapušen otvor hladnjaka, pregrevanje je upropastilo performanse motora i tu je Gerijerijeva bitka bila izgubljena.

Da bi auto bez tog incidenta funkcionisao kako valja, potvrđeno je u finišu: posle dva odlaska u boks i čišćenja hladnjaka od trave, Argentinac je izvezao najbrži krug trke 3, ali ju je završio na poziciji 22.

Askona je zbog opisanog incidenta kažnjen dodatkom 30 sekundi, što Gerijeriju naravno nikako nije moglo da pomogne, a JAS motorsport i Honda konstatovali su da je Estebanu “titula ukradena u kontroverznom finalu sezone”.

On sam reagovao je umerenije i džentlmenski: “Pre svega, čestitam Mihelisu. Veoma ga dobro poznajem dobar je tip, brz vozač i dobra osoba i drago mi je zbog njega. Vodili smo dobru borbu i uživao sam u celoj godini. Ovo danas… To je jednostavno bio život. Sve je odlučio jedan rezultat. Srećan sam što sam mogao da se borim za svetsku titulu, zahvalan sam životu na tome. Sve ostalo su situacije…”

“Askona me je udario otpozadi, bacio me je na travu i hladnjak se napunio travom, pa sam morao u boks da bi je mehaničari uklonili. To je bilo to. Dao sam sve od sebe, ništa nismo ostavili u rezervi i mnogo sam uživao u vožnji po ovako teškim uslovima. Uživao sam sve do poslednjeg kruga treće trke. Naravno, pomalo sam tužan što nisam osvojio titulu, i zbog ekipe i zbog sebe. Međutim ponosan sam na ono što smo izveli, a uvek postoji i prilika za revanš!”

Estebanov najlepši čas na Sepangu bila je ubedljiva pobeda u takođe kontroverznoj trci 2, voženoj po žestokoj kiši i užasnim uslovima, prekidanoj pa nastavljanoj. Pre finiša iza sigurnosnog automobila, trkača iz Buenos Ajresa u jednom trenutku imao je i 11 sekundi prednosti nad suparnicima i pokazao je sve veštine koje su ga mogle učiniti prvakom. Trijumf ga je doveo na samo 10 poena od Mihelisa i dao mu je šansu da šampionat ostavi otvorenim sve do poslednjeg, tridesetog sprinta 2019.

“Ta trka je bila izvanredna”, rezimirao je novi WTCR vicešampion. “Znao sam da moram da izvedem mega start, to sam i uradio i s devetog mesta popeo sam se na prvo. Onda su trku prekinuli, a ja sam se bojao da će me vratiti na deveto startno mesto, što bi bilo nefer, ali to ipak nisu uradili. Na restartu su me postavili na drugo mesto iza Nestora Đirolamija. U nastavku sam poveo, auto je bio neverovatan i imao je neverovatan tempo. Uspeo sam svima da umaknem, uslovi su bili ekstremni, ali je kiša kasnije prestala, nikog nije bilo ispred mene, pa sam mogao da biram putanje. Ta pobeda održala je naše šanse živim i to je bilo vrlo važno.”

Prošle godine treći u generalnom, Esteban je ovu godinu završio za jedno mesto bolje i jasno je šta mu mora biti cilj u WTCR kampanji 2020.

Njegov timski kolega Đirolami završavao je malezijske trke na pozicijama 22, 4 i 5. Očajan plasman u prvoj vožnji posledica je pogrešnog izbora guma: dok je prava kombinacija bila slikovi napred, gume za kišu pozadi, Bebu je trku 1 započeo sa sva četiri pneumatika s profilom.

U konačnom vozačkom poretku, on je sezonu završio kao sedmi, dok je Minih motorsport treći u kategoriji ekipa, što je najviši plasman trupe iz Friderzdorfa u WTCR konkurenciji.

“Za nas je ovo bio dan pomešanih osećanja, ali ja sam ponosan na ono što smo učnili ove godine”, rekao je Đirolami. “Osvojio sam tri trke, a tim je treći u ekipnom poretku i to je krupno postignuće. Imao sam sjajne šanse u prvoj i drugoj trci na Sepangu, ali nažalost nije bilo moguće “pročitati” vreme. U trci 1 odabrali smo kišne gume, što je bilo pogrešno i one su bile mrtve posle nekoliko krugova. Trka 2 je bila sjajna, a bio sam srećan što sam u trci 3 bio najbolje plasirani vozač “honde”. Žao mi je zbog onoga što se desilo Estebanu – Askonin potez bio je neprihvatljiv i koštao ga je titule. Takvu vožnju ne bi trebalo da gledamo u Svetskom kupu turing automobila!”