Gerijeri uoči Slovačke: Kompenzaciona težina će nas definitivno sputati

Uoči slovačke runde Svetskog kupa turing automobila, trkači Minih motorsporta, Nestor Đirolami i Esteban Gerijeri zauzimaju prva dva mesta u vozačkom poretku serije, a razdvaja ih 10 bodova.

Posle ubedljivih izdanja koje su Argentinci u svojim “hondama sivik tajp R TCR” prikazali na Hungaroringu, njihov tim takođe je na čelu plasmana u ekipnoj konkurenciji.

Esteban je slavio u Marakešu, Nestor dva puta u Budimpešti, a obojica u bilansu imaju još po jedan izlazak na treći stepenik pobedničkog postolja. Njihovi automobili su se dosad pokazali sposobnim da trijumfuju i na sporoj, uličnoj pisti, i na konvencionalnom autodromu.

Ipak, Slovakija ring predstavlja drugačiji izazov. Krug je dugačak 5,9 kilometara i izuzetno je prohtevan. Ima sve tipove krivina, brze, srednjebrze i spore, kao i dva dugačka pravca, pa u prvi plan ističe stabilnost automobila pri velikoj brzini i maksimalnu brzinu.

Na pisti jugoistočno od Bratislave Đirolami je 2015. počeo svoju svetsku turing karijeru u privatnom TC1 “siviku” švedskog NIKA rejsinga. Gerijeri se u Slovačkoj trka tek drugi put u karijeri.

Njihovi ciljevi ovog puta su potencijalno skromniji, jer u igru ulazi promena kompenzacionih težina, a “sivik” je po dosadašnjim performansama “zaslužio” da zadrži maksimalnih 60 kilograma.

Moja WTCR karijera “stara” je samo dva vikenda, a ja vodim u vozačkom šampionatu i na vrhu smo timskog poretka; to je neverovatno”, kazao je Đirolami.

“Međutim, svi znamo da će odsad biti samo teže. Naša brzina na prvim dvema rundama znači da ćemo ovde nositi veću kompenzacionu težinu od glavnih suparnika, pa će nam biti teže da pobeđujemo, iako dugačke krivine treba da odgovaraju “siviku”. Kad niste u poziciji da pobeđujete, važno je da osvojite mnogo bodova i to ovog vikenda mora da nam bude cilj.”

I Gerijeriju je preokupacija kompenzaciona težina: Odlično smo počeli godinu, u Maroku sam pobedio s pol-pozicije, a onda je Bebu učinio isto u Mađarskoj, ali nas je dovelo u poziciju da smo ti koje svi žele da nas pobede.”

Slovakijaring je lepa staza, s mešavinom brzih i sporih krivina, ali to znači da u setapu pravite kompromis, kako bi vam auto bio brz tokom najvećeg mogućeg dela kruga. Vozićemo sve kvalifikacije u petak, to će biti vrlo naporno, jer ako maksimalno ne iskoristite prvu sesiju, nema mnogo vremena da stvari promenite. Kompenzaciona težina će nas definitivno sputati.

Takmičarski format slovačkog WTCR vikenda razlikuje se od svega dosad viđenog, jer se na autodromu u mestu Orehova Potonj vozi i runda FIM Svetskog motociklističkog prvenstva u trkama izdržljivosti.

Zato su za turing vozače radni dani petak i nedelja, dok u subotu akcije nema. Svi treninzi i kvalifikacije voze se u petak, a sve tri trke u nedelju.