Gerijeri: Zadovoljstvo koje donosi dobar krug u Makauu teško je ponoviti bilo gde drugde

Pilot Minih motorsportove “honde” Esteban Gerijeri stiže na pretposlednju rundu Svetskog kupa turing automobila u Makau kao vodeći u vozačkom poretku, s viškom od 6 bodova u odnosu na prvog pratioca.

U kontekstu 170 poena preostalih za raspodelu na preostala dva trkačkih vikenda, ta je prednost skoro zanemarljiva, ali je ipak snažan podsticaj, utoliko više što je Esteban 2018. slavio na tridesetoj, poslednjoj trci te sezone, voženoj upravo na pisti Makau Guja.

Proslavljajući trijumf koji mu je pre 12 meseci doneo i treće mesto u generalnom, Argentinac kao da je otplovio “van ovog sveta” iz čega se jasno videlo koliko mu je značilo prvo mesto u Makauu, sačuvano pod teškim pritiskom heroja staze Roba Hafa.

Esteban za pistu Makau Guja kao da ne može da pronađe dovoljno pohvala: “Makau je jedna od najizazovnijih staza na svetu i osećaj zadovoljstva koji vas obuzme kada tu izvezete dobar krug u kvalifikacijama teško je ponoviti na bilo kom drugom mestu. Prošle godine sam tu pobedio u poslednjoj trci i završio sam sezonu na najbolji mogući način. Međutim, svi automobili našeg tima bili su veoma brzi i nadam se da to možemo da izvedemo ponovo.”

“Naravno, ovog puta su ulozi mnogo veći. Ja vodim u šampionatu i imamo dobru šansu da preuzmemo vođstvo i u timskom poretku. Znam da u Makau stižem s metom nacrtanom na leđima, zato je potrebno da u kvalifikacijama i trkama učinimo sve što možemo i da pokušamo da osvojimo mnogo bodova.”

Gerijeri smatra da će ključ za dobar rezultat predstojećeg vikenda biti kvalifikacije i već poznaje mesta koja na 6,2 km dugačkom krugu donose ili odnose presudne delove sekunde.

“Da biste se dobro kvalifikovali, jako je bitno da kroz Mandarin krivinu prođete punim gasom. To je krivina za koju su vam potrebna muda. Vrlo je bitno biti jako precizan u drugom sektoru, na planini. Jedan od najlepših vozačkih osećaja je kada tu prođete na limitu u kvalifikacijama. Izazov je ogroman, volim da tu nastupim što je bolje moguće i dam sve od sebe. Uvek morate puno rizikovati u Makauu ali pokušaću da budem precizan i najbolji što mogu.”
Drugi Minihov pulen Nestor Đirolami debitovao je u Makauu za volanom TC1 tehnike kao WTCC trkač 2017, ali tu nikad nije vozio TCR automobil.

Bivši i dvostruki šampion argentinske STC2000 serije svejedno veruje da je potpuno spreman za dolazeći vikend, zahvaljujući obimnom iskustvu na uličnim stazama stečenom i na nacionalnim trkama i na svetskoj sceni (Marakeš, Vila Real).

“Makau je jedna od najboljih uličnih staza na svetu, ali pošto su zidovi tako blizu, značaj čak i najmanje greške može višestruko da se uveća i da vam urniše ceo vikend”, analizira Bebu, trenutno šesti u generalnom. To kvalifikacije čini još važnijim od uobičajenog. Ne samo da morate da izbegnete greške u vožnji, već morate biti sposobni da najbrže reagujete ako budu istaknute crvene zastave, tako da ne izgubite šansu da jurišate na pol-poziciju. Ako uspemo da se sačuvamo od nevolja, mislim da kao tim možemo da ponovimo Minihovo pobedničko postignuće iz 2018. To nam je cilj.”

Uoči Makaua Minih motorsport je drugi u ekipnom poretku, samo 4 boda iza vodećeg tima u seriji. U ovoj kategoriji za raspodelu je do kraja godine ostalo još 306 poena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*