Glok: BMW nije imao dan na Zandvortu, a Mercedes je bio neverovatno moćan

Vozači BMW DTM timova nisu blistali na holandskoj rundi serije i ukupno su osvojili 20 bodova prvog, a 25 drugog takmičarskog dana na “toboganu među dinama”.

Iako je BMW u oba dana poražen od Mercedesa, a u nedelju i od Audija, njegovi predstavnici istakli su da mogu biti zadovoljni rezultatima sa Zandvorta. Najviše poena za bavarskog proizvođača upisali su Filip Eng i Augusto Farfus, po 14.

U subotnjoj trci, BMW je prikazao tek solidne timske performanse. Četvorica vozača stigla su do bodova, i to u formaciji, od šestog do devetog mesta, u poretku: Timo Glok, Marko Vitman, Augusto Farfus, Džoel Erikson. Posle 34 kruga, van prvih 10 su ostali samo Bruno Spengler i Filip Eng, klasifikovani kao 12. i 14.

Glok i Vitman išli su u boks pre nego što je bilo planirano i izgubili su po jedno mesto u odnosu na startno. Za razliku od njih, Farfus i Erikson su napredovali u odnosu na početne pozicije, što na Zandvortu nije jednostavno.

Zvaničnici BMW priznali su da je Mercedes u subotu bio jači, a to je potvrdio i Vitman: “Teška trka u kojoj je dominirao Mercedes. Uprkos intervenciji sigurnosnog automobila, nismo mogli da napadamo visoke pozicije. Svi “BMW-i” u najboljih 10 bili su na sličnom nivou, ali uvek je šteta kad niste u mogućnosti da u trci prođete bolje.”

Glok je izdvojio dva uzbudljiva trenutka subotnje vožnje: “Sama trka nije bila toliko teška, jer sam uspeo da vozim u svom ritmu. Pogrešio sam na startu, nisam računao da će me Robin Frajns prestići, trebalo je bolje da mu zatvorim prolaz. Posle toga je bilo jasno da će se momci na vrhu odvojiti. Stvari su ponovo postale uzbudljive na restartu i u sledećih pola kruga. Mercedes je neverovatno moćan na Zandvortu, a i Audi je delovao dobro.”

Farfus je ocenio da je subotnje osmo mesto bilo maksimum ostvarljivog i istakao da bi mu bolje kvalifikaciono mesto (bio deseti) svakako pomoglo.

Erikson je uspeo da se na stazi održi duže i kasnije menja gume. To mu se isplatilo kada je, sa svežijim pneumaticima, pri kraju trke uspeo da prestigne Audijevog Džejmija Grina. Šveđanin je sumirao: “Normalno niste zadovoljni devetim mestom, ali sam ja svojim morao da budem zadovoljan – sjajno je kad startujete petnaesti, a završite u bodovima. Na Zandvortu je skoro nemoguće preticati i zato mogu da budem zadovoljan.”

Eng je startovao sa 13. mesta i još jednom uvideo da kvalifikacije mora da završava bolje. Spengler je pošao i krenuo dvanaesti, pohvalio je kvalifikacioni potencijal, ali je priznao da tempa u trci nije bilo.

U nedelju je bavarski proizvođač imao samo tri automobila u prvih 10. Istakao se Eng, drugi u kvalifikacijama, četvrti na cilju. Farfus je ponovo uzeo bodove, ovog puta za peto mesto, a Glok je završio na deseti i spasao makar poen. Van bodova su ostali jedanaestoplasirani Erikson, kao i Spengler i Vitman, učesnici incidenata i konačno rangirani na pozicijama 13. i 17.

Drugog takmičarskog dana BMW čelnici pohvalili su Engov i Farfusov tempo, uzet kao dokaz da “M4 DTM” može da drži korak s vodećima, a čestitke su izrečene i na račun Glokovog borbenog duha.

Eng je izgubio previše vremena u defanzivi u ranim krugovima. Trku je završio blizu podijuma, kao četvrti i dva mesta niže u odnosu na kvalifikacionu poziciju. Svejedno, imao je reči hvale za “dobar i stabilan trkački tempo automobila”, koji je ocenio kao moćan.

Farfus je pogrešio u kvalifikacijama i završio ih je osmi. U trci je iskoristio kontakt “mercedesa” i “audija” i obišao Verlajna i Milera u jednom potezu. “Najzad smo pronašli dobar kompromis s balansom automobila. Da nisam pogrešio u kvalifikacijama, mogao sam da završim i bolje u plasmanu. Ipak, zadovoljan sam petim mestom”, poručio je Brazilac.

Glok je startovao iz poslednjeg reda, pa je dolazak do makar jednog boda nemali uspeh. Nemac je iskoristio višestruke odlaske u boksove konkurenata da bi dospeo dotle. Ipak, zaključio je sledeće: “To nije bio naš dan. Brzina je bila dobra u kvalifikacijama, ali smo iz nekog razloga gubili previše vremena u poslednjem sektoru i zato sam startovao sa začelja. Auto se na startu ugasio i posle sam morao da pratim kolonu, ali sam zahvaljujući dobroj strategiji uspeo da prokrčim sebi put. Sačuvao sam se od incidenata i uspeo sam da ugrabim makar poen.”

Erikson je ostao nadomak bodova i konstatovao da mu se strategija nije isplatila, ali i da je mnogo naučio tokom vikenda.

Vitman je startovao s 12. pozicije, provizorno ušao u poene, a zatim ga je sapleo incident. Slavljenik s Norisringa je objasnio: “Uprkos niskoj startnoj poziciji, definitivno sam mogao da uzmem poene. Nažalost, Loik Dival me je na restartu nagurao na automobil Edoarda Mortare. Kočio sam što sam jače mogao, ali dokačili smo se i zbog toga mi je pukla guma.”

Spengler je krenuo sa sedmog mesta i svakako je očekivao bolje mesto od trinaestog na cilju. “Definitivno se moglo više. Izgubili smo mnogo mesta na startu trke, a onda me je udario Grin i izbacio me u šljunak. To mi ni najmanje nije pomoglo. Zaboraviću ovu trku i okrenuću se Brends Heču”, izjavio je Kanađanin rođen u Alzasu, koji u Holandiji nije stekao ni poen.

Runda na obali Severnog mora označila je i kraj prve DTM polusezone. U vozačkom poretku, Glok je sa 101 bodom trećeplasirani i najbolje rangirani BMW pulen, 47 poena iza vodećeg Garija Pafeta. U proizvođačkom plasmanu, BMW je drugi, iza Mercedesa (358 :547). Sledeće DTM trke 2018. na programu su 11. i 12. avgusta na Brends Heču.