Gnusno: Omča pronađena u garaži jedinog tamnoputog Naskar vozača

photo: Nigel Kinrade, Monster Energy Media

Trkački vikend Naskar kupa na Taladega superspidveju u Alabami biće upamćen po gnusnom događaju: u nedelju uveče pronađena je omča u garaži Darela ‘Bube’ Volasa, jedinog tamnoputog trkača u seriji.

Naskar je krenuo u potragu za počiniocem rasističkog čina, u istragu se uključio i FBI, a nadležni tužilac najavio je da će ispitati da li u ovom delu ima elemenata kršenja saveznog zakona i, samim tim, osnova za optužbu.

“Ljuti smo i besni i ne možemo dovoljno da naglasimo koliko ozbiljno tretiramo ovaj gnusni čin”, stoji u Naskar saopštenju. “Pokrenuli smo hitnu istragu i učinićemo sve što možemo da bismo identifikovali odgovornu osobu/osobe i eliminisali ih iz sporta.”

“Kao što smo nedvosmisleno istakli, u Naskaru nema mesta za rasizam i ovaj čin samo osnažuje našu rešenost da sport učinimo otvorenim za sve i da svi u njemu budu dobrodošli.”

U dodatnom objašnjenju za medije istaknuto je: “Ovo je vrlo, vrlo ozbiljan čin i tako ga i posmatramo. Daćemo sve od sebe da privedemo pravdi onog ko ga je počinio, da ga izvedemo na videlo i da takvo ponašanje uklonimo iz našeg sporta.”

Zbog restrikcija uvedenih protivpandemijskim protokolima, pristup garaži garaži Ričard Peti motorsporta čiji “ševrolet kamaro” Volas vozi mogli su imati samo članovi tima, Naskar zvaničnici i radnici na superspidveju.

Buba Volas oglasio se na društvenim mrežama: “Današnji neopisivi čin rasizma i mržnje neverovatno me je rastužio i služi kao bolno podsećanje na to koliko još moramo da napredujemo kao društvo i koliko istrajni moramo biti u borbi protiv rasizma.”

NASCAR Media: Chris Graythen | Getty Images

Šef ekipe i Naskar legenda ‘kralj’ Ričard Peti izjavio je: “U našem sportu i u našem društvu apsolutno nema mesta rasizmu. Ovaj prljavi čin je podsetnik koliko još moramo da radimo da bismo izbrisali rasne predsrasude i podstiče moju rešenost da iskoristim resurse našeg tima da bismo izdejstvovali promenu.”

“Bolesna osoba koja je ovo počinila mora biti pronađena, razotkrivena i brzo i odmah izbačena iz Naskara. U srcu verujem da ovaj neopisivi čin nije tipičan za takmičare koje svakog dana viđam u Naskar garažama. Stojim rame uz rame sa Bubom, juče, danas, sutra i svakog idućeg dana”, poručio je sedmostruki Naskar šampion.

Guverner Alabame, države u kojoj je Volas rođen, uputio je izvinjenje 26-godišnjem trkaču. On je istakao da “rasizam i pretnje takvog tipa neće biti ni oprošteni ni tolerisani”, te da će na svaki mogući način i lično pomoći da odgovorna osoba bude uhvaćena i kažnjena.

Volas je u u Naskar kupu dosad zabeležio dva podijuma i ukupno šest top 10 plasmana.

Posle nedavne tragične smrti Džordža Flojda, žrtve policijske brutalnosti, on je počeo javno da istupa protiv rasnih nepravdi i maltretiranja Afroamerikanaca i angažovao se u akcijama pokreta “Crni životi su važni” (Black Lives Matter).

U jednom od svojih istupa Volas je rekao: “Naš sport ima neku vrstu rasističke etikete. Kažete ‘Naskar’ i svi pomisle na rednekse, zastavu Konfederacije, rasiste, a ja to mrzim. Znam da je Naskar mnogo više od toga.”

Volas je 8. juna pozvao Naskar da zabrani izlaganje zastava Konfederacije na pistama i organizator ih je samo dva dana kasnije zaista zabranio. Ovog vikenda, pojedini navijači u okolini Taladega superspidveja upriličili su manje proteste zbog te zabrane.

S druge strane, Naskar vozači i mehaničari su pre starta na Taladegi okružili Volasov #43 “ševrolet” u znak podrške.

Inače, nedeljna trka Naskar kupa na Taladegi zbog kiše je odložena za ponedeljak, startovala je, pa je zbog kiše ponovo prekinuta.