Gotova sezona u Rusiji: Bragin prvak, Dudukalu srebro, Karamiševu bronza

Poslednja, četrnaesta trka Ruskog šampionata na kružnim stazama, vožena na Kazanj ringu bila je formalnost za Dmitrija Bragina. Trkač iz Toljatija je u praksi već samim pojavljivanjem na startnoj rešetki osigurao svoju prvu titulu u najjačoj klasi turing.

Malo neizvesnosti preostalo je u borbi za zvanje viceprvaka u istoj konkurenciji. O njemu su odlučivale kolege iz Lukoil rejsinga Aleksej Dudukalo i Nikolaj Karamišev, prvi sa mnogo boljim izgledima za sezonsko srebrno.

Inverzija poretka najbržih šest s kvalifikacija dovela je na pol-poziciju Lava Tolkačova, koga su sledili Irek Minahmetov, Roman Golikov, Dudukalo, Bragin i Karamišev, Pavel Jašin, Rais Minihanov i Marat Šarapov.

Prvih 9 statnih mesta popunili su automobili najjače klase u okviru divizije Objedinjena 2000, koja obuhvata turing (TCR) i vozila iz superprodukcije.

Cela subotnja trka na Kazanj ringu vožena je po vlažnoj pisti i tu nije bilo nedoumica oko izbora pneumatika. Kiša se postarala da u nedelju bude drugačije i počela je da pada čim su automobili ušli u formacijski krug.

Na scenu su stupili strategija, pravilna procena i – sreća. Na kraju kruga za zagrevanje, odrekavši se svojih pravih startnih pozicija, Karamišev i Minihanov su otišli u boks da bi montirali pneumatike s profilom. To se u slučaju dvostrukog osvajača ETC kupa pokazalo kao presudno i dragoceno.
U međuvremenu, Golikov je izvrsno krenuo na startu iz mesta i poveo je kolonu kroz prvu krivinu. Posle nepuna dva kilometra, Dudukalo se probio na drugo mesto, a krajem prvog i drugog kruga svi preostali piloti sa slikovima masovno su otišli u boks na zamenu guma. Taj potez je Karamiševu servirao vođstvo i ovaj ga do isteka 18 kruga i karirane zastave nije ispuštao.

safronovevgenii_2016_7rcrs_kazanring_27
Neplanirani pit-stopovi izmešali su poredak u diviziji Objedinjena 2000, stoga su vozači TCR “seata” bili prinuđeni da u nastavku vode ne tako jednostavne bitke sa 80 KS slabijim superprodukcijskim “grantama” i “hondama”. Tokom izvesnog vremena, kolonu je čak i predvodila superprodukcijska “lada”, sa Vladislavom Nezvankinom u kokpitu! Vozač “grante” je do finiša, naravno, popustio pred moćnijim TCR automobilima.

Koliko je Karamišev dobro pročitao situaciju pre starta, dokazuje podatak da je tokom pretežnog dela trke imao 38 sekundi prednosti nad prvim pratiocem, te da je s tolikom razlikom i prošao kroz cilj ispred timskih kolega Dudukala i Golikova.

Trio vozača “seata” Lukoil rejsinga završio je na čelu u klasi i apsolutno, četvrto mesto je u poslednji čas iščupao Minahmetov, a petu i šestu poziciju na pisti zauzeli su vozači superprodukcijskih “granti” Nezvankin i Aleksandr Tupicin.

Bragin je kroz cilj prošao sedmi (peti u klasi), sa celim krugom zaostatka što mu je svejedno bilo sasvim dovoljno da najzad overi titulu. Preostale pozicije u prvih 10 pripale su pilotima klase turing, Tolkačovu, Šarapovu i Minihanovu.

Za konačni ishod RSKG sezone 2016. uzimaju se u obzir samo neto bodovi, a po toj računici Bragin ih je osvojio 1182, Dudukalo 1160, Karamišev 1136, a četvrtoplasirani Golikov 1078 i to predstavlja finalni poredak klase turing.
RSKG, runda 7, trka 2, objedinjena 2000:

1. Nikolaj Karamišev (Kursk) 18 krugova
2. Aleksej Dudukalo (Himki) +38.553
3. Roman Golikov (Moskva) +41.995
4. Irek Minahmetov (Kazanj) +1:29.345
5. Vladislav Nezvankin (Toljati) +1:31.329
6. Aleksandr Tupicin (Kurgan) +1 krug
7. Dmitrij Bragin (Toljati) +1 krug
8. Lav Tolkačov (Moskva) +1 krug
9. Marat Šarapov (Kazanj) +1 krug
10. Rais Minihanov (Leshoz) +1 krug