Gračov za Serbiaring: Kod Engstlera nisam bio zadovoljan

Pobedivši na trci 1 TCR Internacionalne serije na Salcburgringu, vozač Vestkoustove “honde” Mihail Gračov zabeležio je svoj drugi uzastopni trijumf u takmičenju koje mu je sve do promene tima bilo uglavnom besplodno.

“Pobeda u Imoli bila je neočekivana, ali ova u Austriji nije”, priča Rus. On se u Alpima nadao slavlju, ali ne u trci 1, voženoj po suvom, koju je na kraju osvojio, već u trci 2, u kojoj je trebalo da startuje drugi. Sudbina je htela drugačije, pa se Gračov u prvoj vožnji probio sa devetog startnog mesta do vrha podijuma. Veliki udeo u tom rezultatu imaju udesi i kiksevi konkurenata, što naš sagovornik ističe od prvog trenutka.

“U trci 1 sam samo želeo da dovezem auto do cilja, automobili su na prvoj krivini leteli svuda naokolo, imao sam sreću da pronađem pravu putanju i da ih izbegnem. Bez toliko problema drugih takmičara, ja svakako ne bih pobedio”, iskren je Gračov. “Vodio sam nekoliko dobrih borbi, odabrali smo mekan set-ap da bismo imali bolji izlaz iz sporih krivina i to nam se isplatilo na pravcima. U trci 1 sam možda imao i malo sreće, jer je Oriola imao problem, ali generalno, startovao sam deveti, a stigao do drugog mesta (pre Oriolinog odustajanja), mislim da sam sa svoje strane učinio dovoljno.”

grachov1

Nastup “viđen” za bolji rezultat upropastila je odluka o startu na slikovima. Praćen pljuskom koji se otvorio iznad Salcburgringa, Rus je bio među trkačima koji su menjali pneumatike posle formacijskog kruga i ostali bez šanse za dobar rezultat.

“Za trku 2 montirali smo slikove, to je bila pogrešna odluka, ali je to bila lutrija, bilo je 50/50 odsto šanse da ćemo montirati prave gume, a ja u tom slučaju nisam imao sreće. Sve što sam postigao, postigao sam svojim napornim radom. Barem sam osvojio bodove i zadovoljan sam čak i tim rezultatom “, kazao je Gračov, koji je u tom nastupu stigao na cilj deveti.

Naš sagovornik izvezao je celu 2015. za Likvi moli tim Engstler, kao i prve tri runde 2016. Zatim je promenio i automobil i tim, prešao je u Vestkoust rejsing i dočepao se “honde”, što je na prva dva takmičarska vikenda u novom okruženju urodilo bogatim plodovima.

“Veoma sam srećan zbog dve uzastopne pobede. Pre dve nedelje nisam mogao da sanjam da ću ih imati”.

Tokom vikenda na Salcburgringu čuli smo da je Rus već neko vreme razmišljao o promeni sredine. Uzroke i dinamiku transfera objasnio nam je sam.

grachov3

“Nije mi cilj bio da promenim automobil, nisam se žalio da je on spor. Moja je odluka bila da promenim ceo tim, jer nisam bio zadovoljan onim što se dešavalo od prve trke u Bahreinu pa sve do Spa Frankoršampa. Prošlu godinu završio sam na podijumu u Makauu, gajio sam velika očekivanja, verovao sam da ekipa ima cilj da sa mnom pobeđuje, ali mi se čini da moj prethodni tim ima neke druge ciljeve. Ne znam koje, ali sada mogu da govorim o svom sadašnjem timu. Oni uvek žele da budu na prvoj poziciji, a tačno to želim i ja.”

“Ako ja sa svoje strane sve izvedem dobro, mogu u potpunosti da verujem ekipi da će auto biti savršen. A to mi je i trebalo da bih pružio svoj maksimum.”

Gračov je u dobroj poziciji da detaljno objasni razlike između svog bivšeg i sadašnjeg automobila.

“Glavna i pomalo neočekivana razlika bila je u odzivu pedale gasa. Kod “honde” moram da budem obazriviji, jer se do polovine ne dešava ništa, a sve se događa od 50% do 100% gasa. Kod “folksvagena” je obrtni moment dolazio progresivno od 0 do 100%. Kod “honde” je opseg kontrole obrtnog momenta dva puta manji. To zahteva pomalo drugačiji stil, ali mislim da sam se dobro prilagodio.”

“Glavno je da se razume šta ne treba da se radi sa ovim automobilom. U timu su pravi profesionalci, objasnili su mi sve šta treba, gde u kojem trenutku da budem na stazi i šta da radim da bih iz “sivika” izvukao maksimum i da ne pokušavam ništa drugo. I onda je bilo lako.”

Ruski trkač sigurno će izvesti ostatak sezone u “hondi” švedske ekipe.

“Da, imam ugovor sa Vestkoustom do kraja godine. Za mene je to bio pravi izbor.”

Uspesi donose i novu perspektivu, ali vozač iz Omska ne zanosi se idejama o kasnom jurišu na vrh u generalnom, u kojem je trenutno deveti.

“Ne koncentrišem se ni na šta drugo osim na pojedinačne trkačke pobede. Previše sam izgubio na prve tri runde, osvojio sam samo jedan bod, razlika do vodećih je prevelika, zato i ne razmišljam o šampionatu. Dobro je osvajati poene, ali bolje je da pobeđujem na svakoj rundi. Možda je sledeći cilj samo da budem najbrži u kvalifikacijama.”

Gračov u polušali ističe da u poretku TCR Internacionalne serije vodi sopstvenu računicu i da sezonu deli na period pre ulaska u kokpit “honde” i onaj posle njega. Na određeni način, to i ima smisla, jer je u prve tri runde osvojio 1 bod, a velikih 57 u Italiji i Austriji.

“Ja sam svoj sopstveni šampionat počeo u Imoli i u tom mom plasmanu sam i dalje u prvih pet”, zadovoljno je konstatovao naš sagovornik.